# «

Vali Petcu

Vali Petcu


Blogger
Publicat: 29 noiembrie 2011

§1 Cine ești?

Mă cheamă Vali, fac zoso.ro de 6 ani şi internet de 10-12 ani. Am inceput pe irc (unde am şi rămas), am continuat cu pierdut timpul pe forumuri şi am sfărşit luând lecţii de webdesign de pe learn@reflex.

Am făcut jurnalism o vreme, dar nu prea mi-a plăcut (era o vreme în care trebuia să ai condiţie fizică pentru fugit de bodyguarzi şi un prieten dentist pentru feedbackup de la cititori).

Am avut o afacere proprie prin 2002, ceva în domeniul textilelor, am vândut-o prin 2004, am stat pe acasă un an şi m-am intors în media şi online. Am lucrat la MediaPro Interactiv (acum Mediafax Group) pentru Orlando Nicoară.

Bucureştean, am plecat în 2008 şi m-am plimbat prin lume: Viena, Berlin, Oradea şi acum Braşov.

§2 Ce hardware folosești?

Am două laptopuri, un HP de 17' pe post de staţie centrală de lucru, şi un Vaio de 13' pentru mobilitate. Amândouă au 2-3 ani, procesoare incete şi 4 giga de ram. Le-am pus SSD-uri de curând şi le-am dublat viteza de reacţie. Ca backup am un Lacie de 1 Terra, pe care ţin filme vechi şi poze de familie.

Prin casă mai sunt un ipad, un ebook reader, dar nu le folosesc eu prea des.

Am mai multe camere de filmat compacte (GoPro Hero2 HD, Kodak ZX1), mai multe telefoane (momentan folosesc un Nokia E6) şi un singur aparat foto, un Canon 60D cu o lentilă 18-200, cu care fac poze prin casă şi prin excursii. E pretenţios, dar n-am niciodată timpul necesar sa fac compoziţie foto.

Un modem 3G Huawei şi un rucsac Samsonite completează echipamentul de drum. Un Renault Megane negru mă ajută mult să mă simt bine.

§3 Software?

Sunt un Windows guy, am învătăt să îl configurez să funcţioneze perfect. Am lucrat pe linux şi pe macos şi nu mi-a plăcut deloc.

Prin 2000 am învăţat Photoshop şi Quark (am lucrat într-o agenţie de publicitate ca DTP), am făcut wallpapere pe deviantart şi m-am plictisit de asta prin 2004. Am învăţat şi HTML şi mai deschid ocazional un Dreamweaver.

Am trecut recent pe Chrome după mulţi ani de Firefox, care devenise foarte greu de lucrat cu el. Mirc.exe e mereu pornit (vedeţi aici ani de perle), la fel şi Pidgin (un client de messenger mai uşor şi anti tâmpenii gen audibles). Yoono mă ajută să citesc statusurilor celor 1.700 de prieteni de pe facebook.

Editarea video pentru filmuleţele de pe trafictube.ro o fac cu Sony Vegas Movie Studio, care e o versiune uşoară şi ieftină a Sony Vegas.

Unealta mea de bază este Windows Live Writer, un soft cu care scriu pe blog şi care are ca principală caracteristică posibilitatea de a scrie folosind templateul blogului. E primul lucru pe care îl instalez când pun un windows nou.

Folosesc şi SugarSync pentru a-mi sincroniza drafturile articolelor şi a trimite poze familiilor din România, Australia, Germania şi Suedia.

Cred că Chrome+Gmail+Greader+Save session e cel mai bun workflow. Citesc toate titlurile dimineaţa, deschid toate ştirile care mi se par interesante, salvez bookmarkuri şi sesiuni şi reiau munca atunci când am chef.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Am văzut că HP şi-a scos recent capul din fund şi a lansat nişte copii după iMac, probabil că ar fi o variantă interesantă la laptopul de 17, deşi trebuie să văd ca să pot cumpăra. Altfel, un laptop tot de 17, cu un procesor mai puternic pentru lucrul de zi de zi, şi probabil un Asus Zenbook pe post de portabil.

Poate că mă voi urni şi îmi voi lua un telefon cu touchscreen, deşi nu pot tasta pe ele de nici o culoare (în ciuda agilităţii căpătate după 2 ani de chitară). Samsung SG2 imi face cu ochiul. Momentan qwerty şi carcasa metalică de pe E6 sunt de vis.

Şi, într-o zi, poate voi avea curajul să înfrunt birocraţia românească pentru a-mi aduce din Germania un Megane cu cutie automată (la noi se vând doar benzinare, şi nu îmi plac deloc leşinatele).