
Cosmin Pojoranu
Copywriter & strateg digital
Publicat: 14 august 2012
§1 Cine ești?
În general, sunt om cu tine dacă eşti om cu mine. De fapt, sunt acel om pe care-l chemi când ai o problemă conceptuală sau stilistică în materiile digital şi comunicare, cu toate sub-rămurelele aferente. N-am reuşit să mă specializez pe ceva bătătorit - sunt genu' ăla de "jack of all trades", doar că sunt "master of some" în loc de "master of none".Concret, posed idei (nu invers) pe care ştiu să le exprim prin scris pentru a convinge, iar implementarea lor mi-e la îndemână. Poate că sunt un futurist în devenire după ce-am absolvit masterul barcelonez cu sisteme cognitive şi medii interactive. Nu-mi place să scriu despre mine, cum nu-mi mai place să discut politică. Îmi place să povestesc ce trăiesc ca să mi se povestească înapoi şi astfel să înţeleg mai bine lumea. Am fugit mereu de plictiseală şi banal, după cum vei citi mai jos.
Călătoresc, momentan sunt blocat în intersecţia dintre comunicare şi digital. Am fost tânăr scriitor de proză scurtă, jurnalist, blogger, activist (şi încă mai sunt), copywriter, PR, content editor. Habar n-am ce fac acum, dar ştiu că mă distrez jucându-mă serios, şi consumând banii şi experienţa acumulată. Mai sunt şi impulsiv - când mi se pune pata pe ceva anume, trebuie să-l execut. Iar dacă ideea prinde, poate fi amuzantă.
Dintr-o astfel de joacă a ieşit combinezon.ro (codat de Ştefan, hello there!). Altă joacă e defunctul taxiblog.ro, suspect de reînviere. Mereu am fost atras de astfel de proiecte care pentru mulţi ar putea fi obscure. Am făcut şi de-alea mari, pe când eram la "Oricum" (în sine un vast proiect). OriŞIcum, capul e malaxorul gândurilor mele: aşa cum nu toate omizile devin fluturi, nici din gândurile mele nu se aleg totdeauna idei. Nici o panică - eu rămân onest cu mine însumi şi filtrez până la esenţă (pe care o prefer în dauna aparenţei). Caut să aflu cine sunt şi ce contează-n viaţa mea ca să mă detoxific de balast. Sunt în zodia fecioară, susţin echipa de fotbal Rapid şi spiritul pe care-l întruchipează, sau cât o mai fi rămas din el.
Concret, sunt liber profesionist din martie 2012 şi conduc o mini-uzină la Pojoranu Andrei Cosmin PFA. Aici eu centrez, eu dau cu capul, şi-mi place. Adică fac muncă de new business, apoi şi livrez. Deţin o reţea personală de omuleţi creativi specializaţi, apelaţi cu încredere dacă aveţi nevoie de site-uri, texte, idei, desene, orice e legat de promovare şi imagine. Până să mă apuc mai serios de antreprenoriat (că trebuie să aplic ce-am învăţat din greşelile trecutului), îl ajut pe Igu cu gestionarea conţinutului pe Feeder. Îi mai ajut şi pe nou-înfiinţaţii Funky Citizens cu idei din aria mea de expertiză - online şi comunicare. Ne-am cunoscut când lucram la BaniPierduti.ro (faină idee, bravo Elena!). Eu eram atunci copywriter/şef-serviciu-online la Headvertising (salutări!).
Mă rodasem în prealabil la Kubis, în tranşeele româneşti (incipiente, abia săpate) ale web copywriting-ului şi social media (hello Tara!). Asta se întâmpla după ce m-am întors din Barcelona, unde am făcut un an de master interdisciplinar numit pompos CSIM. Până în toamna lui 2008 mă identificam cu "Oricum", unde mă duceam să-mi fac ideile (Filter, Stimultan, Youth Summit, Urban Quest, etc) când nu mergeam la şcoală (din păcate sunt doar un mediocru absolvent al FSP). Am avut parte de multe experienţe la prima mână, vezi-le pe LinkedIn. Acum caut oameni potriviţi cu care să lucrez. Îi preferi pe cei serioşi şi integri, cei cu atitudine pro-activă şi care urmăresc şi scopuri mai înalte decât banii (da, există).
Simt că mă cam irosesc dacă nu-s pus la treabă, aşa că nu prea pot să stau locului. Şi mă agit pentru că asta e calea pe care am găsit-o ca să pot pricepe cum funcţionează mecanismele care ne mişcă lumea. Ăsta mi-e obiectivul. La nivel filozofic, declar că mă lupt cu lenea pentru un trai confortabil în armonie cu natura şi tehnologia. O fac pentru că pot şi îmi place, iar mulţi din jur par prea leneşi ca s-o facă ei. Şi nu înţeleg de ce, că a gândi şi a munci e super-sănătos. Eu, ca să ma purific, povestesc prin scris, mă holbez ades, visez cu ochii-n sus spre astral şi apoi cobor rapid pe pământ. Cobor şi în sub-pământ dacă trebuie (şi trebuie), unde e răcoare şi linişte, deci pot să-mi văd de treabă. Lipesc sau contopesc ca să-mi găsesc un crez.
§2 Ce hardware folosești?
Cel mai solicitat e creierul, apoi cele două mânuţe cu care tastez de dimineaţa până seara. Mai fac uz şi de gambe, mă plimb mult pe jos prin oraş. Foarte important, mă folosesc de o tigaie Wok şi de una grill ca să mă hrănesc. Deşi îmi place tehnica, n-am investit prea mult în "scule", spre deosebire de tăică-miu (el a fost cel care m-a tehnologizat, de prin clasa a cincea. Încă am acasă cartea aia a lui Peter Norton cu "Secrete PC"). Sunt precaut pentru că am o karmă tehnologică proastă rău, iar set-up-ul meu e simplist: un PS3 conectat la un televizor Samsung, plus laptop-ul Dell Latitude e4310 (obligatoriu cu mouse negru clasic Microsoft). Plănuiesc să revin la desktop într-o bună zi.Niciodată Apple, m-au dezamăgit la primul şi singurul iPod, mort după ce-a căzut în cap de la juma de metru. Plus că deja mă mişc ca peştele-n acvariu în ecosistemul Windoze (să vedem cu 8 cum o fi). În rest, acareturi esenţiale: HDD-uri externe care tot crapă (Seagate, Verbatim), un telefon jalnic numit Xperia X8 (nu recomand), pe care-l voi preschimba curand cu un Samsung (sic!). Folosesc ce-mi pică la mână (poate fi un aparat foto al unui amic, de pildă Lomo-ul Fisheye al lui Seb, mulţumesc) sau ce mai găsesc prin casă: vopsea de ouă aplicată pe boabe de fasole şi usturoi (neinteresant), un laser prea puternic luat de la chinezi, lipici şi foarfecă plus carton pentru colaje, sau fel şi fel de jucărioare (fingerboard, insecte care vibrează la soare, etc).
Folosesc orice mă inspiră pe moment. Îmi place să improvizez şi să fac lucrurile cu mâna mea, adesea. Încerc să mă obişnuiesc cu un mini-whiteboard portabil pentru făcut schiţe ad-hoc. Ultima găselniţă a fost un aparat foto de unică folosinţă luat din Kaufland - abia aştept să developez filmul să văd dacă a ieşit ceva. Am pe lista de cumpărături o multifuncţională, o bicicletă, o maşină de spălat, un nou hard extern şi un aparat foto, probabil Canon.
§3 Software?
Prezent! Îmi place Norişorul, aş face totul acolo. Orice aş face, sunt consumator avid de produse Google, mai puţin reţeaua lor socială, care a venit puţintel cam târziu. Sunt la a treia adresă de mail, la care şi plătesc pentru extra-spaţiu. Îmi ţin fişierele sincronizate în Dropbox şi Google Drive, rulez cu ambele servicii în paralel dar probabil că în timp voi opta pentru cel de-al doilea. Chrome e primul lucru pe care-l deschid, cu toate plugin-urile sale (am şi unul de Dexonline). Dimineaţa verific rapid mailul şi procrastinez pe Facebook, de unde se deschide taburile ce vor trebui închise ca să ma pot apuca de lucru.Îmi plac shortcut-urile din tastatură, scriu în Google Docs, Notepad, chiar şi Gmail. Octav m-a învăţat cu Notepad++ şi Filezilla. Mai foloseam şi Hootsuite pentru reţele sociale şi Cacoo pentru wireframe-uri (se mişcă bine şi e intuitiv). Îmi pace să fac din căcat bici, aşa că am cam explorat ce poate să facă Powerpoint-ul ca design şi organizare de informaţie. Ca file hosting prefer bătrânul transfer.ro sau Mediafire, deşi fbx.ro era mai sexy cândva. Internetul mi-l citesc cu Readability şi-l salvez cu Diigo (în afară de imagini, pentru asta există ffffound). Când eram tânăr ştiam să umblu în Corel (Draw şi Photopaint), acum se poartă Illustrator şi Photoshop. Mă mai prostesc în vechiul Ulead GIF Animator, atât de vechi că-i frumos, dar şi-n Premiere. Încercasem şi Trillian-ul cândva, dar mi se tot bloca. Lista de software poate continua la infinit, de pildă la Master ne învăţaseră şi SPSS, dar şi iQr, un simulator de reţea neuronală scris pentru Linux de-un prof de-al nostru.
Ca workflow încerc să las ideile să vină la mine, aşa că trebuie să evit rutina. Când balta internetului n-are peşte, mă duc să le caut pe-afară. Dar în general sunt şocâte de birou: lucrez într-un tumult ordonat, cu mult ctrl+T / ctrl+(shift)+tab, ctrl+W, apoi alt-tab şi ctrl+C / ctrl+V. Le mut dintr-o parte într-alta până iese ceva. Mi-ar plăcea să devină odată ubicuu Internetul ăsta.
§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?
Un spaţiu amplu în care să mă desfăşor, modular pentru flexibilitate. Ideal ar fi să-i pot controla lumina şi temperatură. Dacă nu, măcar să am loc şi material ca să fac o inginerie de tip Rube-Goldberg. Să am şi pereţi albi prin jur, ca să am pe ce să-mi proiectez caii verzi. Probabil că prin acest atelier s-ar găsit tot felul de treburi inginereşti despre care habar nu am. Musai led-uri. Chestii noi şi vechi. Vopsea. Un phoen, un imbus. Orice poate fi folosit.Vreau să fim mai cumpătaţi. Să fim mai mult pro decât anti. Să învăţăm din propriile călătorii şi experienţe. Să ne implicăm civic şi să luptăm pentru cauze demne. Mi-ar plăcea să ne ştim rostul şi să fim cât mai eficienţi cu noi înşine. Să intrăm în angrenajul social fără să ne pierdem identitatea. Vreau echilibru. Mi-ar plăcea să am mai mult timp să fac nişte proiecţele pe care le tot amân de ani de zile.