
Cătălin Frâncu
Coordonator DEX online
Publicat: 3 mai 2010
§1 Cine ești?
Privind de sus de tot, încerc să fac lucruri utile cu timpul, pregătirea și limitele care mi s-au dat. Pe diplomă scrie inginer software, dar acesta este doar suportul. Domeniile în care am ajuns să mă implic sunt mai diverse.Am fondat proiectul DEX online în 2001, iar în prezent continui să coordonez echipa și să scriu cod. Am lucrat câțiva ani la Google și aceasta a fost una dintre cele mai formative experiențe profesionale. Am locuit în Boston și în San Francisco ultimii zece ani, iar de curând am revenit în București.
Un proiect personal la care am lucrat cu plăcere a fost un program care să joace antișah, o variantă a jocului de șah. Se bănuiește că antișahul poate fi rezolvat complet (albul câștigă întotdeauna) și am adus și eu câteva contribuții la această conjectură, rezolvând câteva deschideri.
În timpul liber, am cântat câțiva ani într-un cor și am tehnoredactat acele partituri românești pe care s-a nimerit să le interpretăm. M-aș bucura să pot continua acest efort de digitizare a muzicii românești din domeniul public. Poate într-o zi.
Când se întâmplă să mai uit că timpul e valoros, joc World of Warcraft.
"De ce" este o întrebare aproape filozofică, dar este ok. :-) Consider că tot ceea ce facem are implicații etice și nimic nu se întâmplă "pur și simplu", decât dacă admitem că trăim în dorul lelii. Fac lucrurile pe care le fac pentru că îmi dau seama că sunt la o intersecție de aptitudini, resurse și imbold care mă face cel mai nimerit om să rezolv problema X. De remarcat că am adăugat și "imbold" la listă, fiindcă nu lucrez decât la lucrurile la care îmi face plăcere să lucrez. Din fericire, am avut de unde alege.
§2 Ce hardware folosești?
Pentru dezvoltare folosesc un laptop (HP dv5t, Core2Duo, 15"). Nu e ideal, este cam nesănătos pentru ochi, dar îmi convine să fie portabil, pentru că n-aș suporta să am sisteme diferite pentru acasă și în călătorie.Pentru un mini-server de web, SSH, filme și muzică folosesc un Dell Vostro 220. Interfațarea cu home theater-ul o fac printr-un Popcorn Hour care și-a meritat banii cu vârf și îndesat. Apeși play și vezi filmul, fără dureri de cap relative la aspect, framerate, codec și alte detalii.
§3 Software?
Linux! Am avut sau am văzut de-a lungul anilor diverse distribuții, iar momentan m-am oprit la Ubuntu.Prin voia lucrurilor, DEX online și alte câteva proiecte la care lucrez sunt dezvoltate pe o arhitectură LAMP standard (Linux, Apache, MySQL, PHP). M-am jucat uneori și cu alte tehnologii (de exemplu CakePHP) și au meritul lor, dar nu tehnologia împinge în sus un proiect. Un proiect are succes atunci când suplinește o lipsă.
Pentru editare, folosesc emacs. Am încercat și IntelliJ, și Eclipse, dar sunt un pic prea mari pentru nevoile mele. În plus, DEX online a avut un start destul de haotic și, când am încercat să adopt un IDE, era deja prea târziu, pentru că IDE-urilor le place să urmezi anumite convenții de dezvoltare. Încerc să mă educ să folosesc un IDE pentru următorul meu proiect.
§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?
Mi-ar plăcea să mă pot muta de pe un sistem pe altul cu mai multă ușurință. Chiar dacă personalizarea ar dura câteva ore, m-aș bucura să pot da un click, să las personalizarea să ruleze, și la sfârșit să am un calculator identic cu cel de acasă. Asta ar include instalarea unui sistem de operare, dar și a unei liste de resurse pe care aș putea-o specifica eu printr-un fișier de configurare. Din păcate, nu știu de niciun asemenea proiect.Mi-ar plăcea să contribui la digitizarea tuturor documentelor esențiale pentru cultura și societatea românească. Limba este una dintre componente, dar la fel sunt și codul de legi, și tezaurul muzical și artistic, și istoria și altele.
M-aș bucura ca societatea să recupereze distanța uriașă creată între tehnologie și etică. Etica trebuie să se conformeze progreselor tehnologiei, dar, în loc de aceasta, societatea condiționează folosirea unor tehnologii fascinante de conformarea la o etică învechită. Duplicarea informației digitale este un bun exemplu. Cei care interzic copierea unor anumite fișiere se bazează pe un concept pre-digital: dacă eu îți "iau" un obiect, tu nu îl mai "ai". Dar acest concept nu se mai aplică la duplicarea digitală.
În afara informaticii, m-aș bucura dacă ar exista mai puțină pseudo-știință pe lume. Dacă nimeni nu mi-ar mai vorbi niciodată despre motorul cu apă și despre energia vindecătoare a cristalelor de cuarț. Cele mai multe din discuțiile mele "la un pahar" cu oamenii degenerează într-o nebuloasă despre energii, aure și homeopatie. Ca om de știință (fie și unul mărunt), când văd câtă șarlatanie există pe lume și pe câți oameni îi afectează, o consider un afront la adresa mea în particular și la nemăsurata trudă a imensei piramide de precursori în general. Și este tragicomic că șarlatanii folosesc calculatoare, internet și avioane, care sunt rodul unei munci strict științifice, ca să disemineze o informație profund anti-științifică.