# «

Octavian Costache

Octavian Costache


Software engineer @Google
Publicat: 12 aprilie 2010

§1 Cine ești?

Cei mai mulți mă știu drept Vivi. Am fost activ în online-ul românesc, apoi am plecat să lucrez la Google pentru o vreme. În România am făcut doizece.ro pe care l-am vândut. La Google am făcut una din cele mai inovative feature-uri din Google Finance. În timpul meu de 20% am făcut un Lab feature pentru GMail numit Multiple Inboxes.

În timpul meu liber am întreținut Harta Publicității, și am început să lucrez la Harta Politicii Românești.
Acum lucrez la Google Maps, dar mai specific de atât nu îți pot spune, este confidențial. :-)

Îmi place mereu să fac lucruri care sunt cu un pas înaintea a ceea ce există în jurul meu, lucruri care nu au mai fost făcute.

§2 Ce hardware folosești?

Acasă am un Mac Mini, pe care îl folosesc pe post de calculator personal (conectat la un Dell 24") și Media Center prin Boxee (conectat la TV). Am încercat o vreme Magic Mouse-ul dar nu este deloc ergonomic așa că m-am întors la un mouse normal. Cred că în curând voi renunța și la tastatura wireless Apple pentru același motiv.

La servici am un Dell mai vechi cu WindowsXP ca desktop principal și două monitoare Dell 24". Am și un Linux pe care fac dezvoltare prin NX. De când am trecut pe o tastatură ergonomică Microsoft nu cred că mă mai întorc la tastaturi drepte.

Nu știu exact ce specificații au desktop-urile astea, hardware-ul mă interesează mai puțin. Am insistat să am 16GB RAM pe desktop-ul pe care fac development. În rest, cât timp se mișcă suficient de repede, sunt mulțumit.

Ca laptop am unibody MacBook Pro, 15", cu ecran mat. Nu pot să sufăr ecranul lucios, mă deranjează cum se reflectă orice lumină în el.

§3 Software?

Browserul meu principal pentru navigare este Chrome, dev channel. Țin tot timpul două ferestre deschise cu GMail și Calendar.

Pentru development dechid Firefox, Firebug este indispensabil. În ultima vreme mă bate însă gândul să investighez cum anume să fac Javascript debugging mai bine în Chrome, Firebug a început să fie cam lent și cu bug-uri.

Pentru scris cod folosesc IntelliJ pentru Java și Javascript, uneori Eclipse pentru C++, și vim pentru când trebuie să fac schimbări minore în cod sau alte fișiere. Principalul motiv pentru care îmi plac IDE-urile este navigarea de cod, când dau click pe o metodă și mă duce la definiție. Știu că IDE-urile mai au și alte feature-uri utile, dar ăsta este de departe cel mai util pentru mine.

Când scriu design docs folosesc OmniGraffle, este fantastic pentru diagrame.

Pentru proiectele pur personale scriu python, php, javascript și folosesc Aptana Studio (Eclipse). Recent am început să folosesc git pentru code versioning, dar atunci când lucrez singur la un proiect recunosc că este mai degrabă pentru back-up decât pentru alte scopuri.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Nu prea mă preocupă set-up-ul ideal. Uneltele sunt doar unelte, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor. Le privesc ca un mijloc pentru a îmi atinge scopurile și le folosesc ca atare.

Ca utilizator, mi-ar plăcea ca viitorul apropiat să ne aducă unelte care să fie cu adevărat personale. Vreau ca telefonul să mă cunoască și să fie complet customizat și magic, vreau ca tehnologia să îmi rezolve automat toate problemele care acum îmi consumă timp (rezervări, bilete, alegerea unui restaurant).

Îmi place să sper că nu am nici o idee ce ne rezervă viitorul mediu și lung și că voi fi la fel de uimit de el ca toată lumea.