# «

Bogdan Surdu

Bogdan Surdu


patron 2.0
Publicat: 6 iulie 2010

§1 Cine ești?

Numele de Bogdan Surdu îl folosesc doar în documentele oficiale, în rest toți cei care mă cunosc îmi spun "Tim". De când am descoperit internet-ul, acum 15 ani m-am învârtit numai în zona asta făcând zig-zag între routere și programare web. M-am implicat în BBS-uri, ISP-uri (PC-NET, TotalNet, RDS), portaluri (home.ro) și IRC: Bucharest.Ro.Undernet.Org.

După prea multe sesiuni BGP și form-uri de login, acum fac bugete, rapoarte, facturi și ordine de plată în calitate de 'patron 2.0' și ofer soluții extreme unor clienți îndrăzneți și cu buzunare largi. Călătoresc foarte mult, iar în Ian 2011 plănuiesc să plec timp de 18 luni în jurul lumii.

§2 Ce hardware folosești?

Aprope tot hardware-ul pe care îl folosesc este Made in China și Designed in California. La birou am un iMac 27" (dual-core, 8GB ram), un scaun Aeron (are deja 5 ani și arată ca în prima zi) și un Microsoft Arc Mouse. Acasă și pe drum folosesc un Macbook Pro unibody de 13" (4GB ram) și un iPhone 3GS (32GB). În călătorii car după mine un Booq Mamba, un Airport Express, multe adaptoare și cabluri.

Acasă folosesc un AppleTV cu Boxee să mă uit la serialele stocate pe un TimeCapsule de 2TB sau să închiriez filme de pe iTunes (folosesc adresa din state a unui prieten și fac refill cu gift-card-uri).

§3 Software?

Pe desktop și laptop folosesc Snow Leopard, Adium pentru Instant Messaging, Skype si Thunderbird (e ceva ce nu-mi place la Mail.app) pentru toate conturile de mail. Ca browser folosesc Chrome, dar mai pornesc și Firefox-ul pentru FireBug și pentru parolele care Chrome nu a știut să le importe (iar mie mi-e prea lene să le scriu din nou).

Acum câteva săptămani mi-am plătit cel de-al 2-lea an de Dropbox pentru că acolo îmi țin toate documentele și setările. Chrome, Firefox, Thunderbird, Adium, iTunes, etc au fișierele de setări în Dropbox așa că sincronizatul de parole, bookmark-uri, documente și setări între desktop și laptop nu mai este de mult o problemă.

Am dat bani pe Office for Mac 2008, Parallels în care rulez un Windows 2000 cu IE6, MobileMe ca să-mi sincronizez datele și cu iPhone-ul, Flickr pe care nu-l mai updatez și extra storage la Google pentru Picasa.

Pentru scris cod, ăla puțin pe care-l mai scriu, folosesc doar VIM pe niște servere cu Gentoo Linux.

Google Reader-ul de câteva luni are 1000+ mesaje, iar pe Twitter și Facebook mă dau de pe iPhone să văd ce se mai întâmplă.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Mă înțeleg destul de bine cu setup-ul actual, doar un pic nemulțumit de AppleTV-ul de acasă când e vorba de filme HD care nu sunt închiriate de pe iTunes store. LED TV-urile astea noi de la Samsung au player integrat de filme, iar dacă găsesc o soluție să inchiriez filme poate îmi schimb plasma pe care o am acum.

Pe viitor mi-aș dori ca operatorii de telefonie mobilă să nu mai ceară o avere pentru 1MB de date în roaming, hotelurile să înțeleagă că tariful care îl cer ei pentru "aproape" 24h de internet este în multe cazuri mai mare decât abonamentul pentru o lună, Hollywood-ul sa renunțe la limitările de distribuție.