# «

Ștefan Negrițoiu

Ștefan Negrițoiu


Reforming director, ex. Microsoft
Publicat: 24 februarie 2011

§1 Cine ești?

Sunt pasionat de tehnologie ca instrument de schimbare a lumii (change agent) și ca instrument pentru a elimina din viața de zi cu zi timpul pierdut cu activitățile administrative (avem o singură viață de trăit și nu doresc s-o petrec stând la cozi, plătind facturi sau completând cereri). Sunt un „problem solver” și în sensul ăsta enervez multă lume în jurul meu că tot timpul am ceva de comentat cu câte o idee aparent mai eficientă decât ce se face la momentul respectiv.

Simt că de abia acum, la 10 ani după balonul .com, se materializează beneficiile tehnologiei. Accesul la Internet aproape universal, digitizarea informației și platformele mobile au crescut cu adevărat productivitatea. După 10 ani petrecuți la Microsoft creând produse „v1” gen Zune sau System Center m-am aruncat și eu cu capul înainte explorând noi modele de afaceri. Experimentez cu comunități profesionale la RoREN, urmează piețe de informații și plăți electronice. Mai multe la www.stefann.com/projects.

§2 Ce hardware folosești?

Eu mă „joc” la calculator de 20 de ani, >8 ore pe zi, în fiecare zi (fără banc!). Am cumpărat, asamblat, stricat și reparat așa de multe calculatoare că am ajuns indiferent față de ambalaj. Trei aspecte au devenit însă importante dat fiind amanta mea, calculatorul: tastatura (Natural Ergonomic de la Microsoft cu mouse aferent), ecranul (deși nu mai e asa de critic acum cum era pe vremea CRT-urilor) și scaunul (Aeron de la Herman Miller). Sigur mă paște Carpal Tunnel Syndrome cândva în viață, dar măcar mai amân puțin.

Sunt nemulțumit de evoluția ecranelor către formatul wide-screen 16:9 în loc de tradiționalul 4:3 pentru că activitatea mea principală e să scriu, fie documente, fie cod. Ambele se petrec pe verticală nu pe orizontală și atunci mă mulțumesc să montez ecranul în mod portrait ca o pagină de ziar. La birou am un ecran de 24” și altul de 20” și chiar îmi oferă perspectivă. Sunt mai productiv cu doua ecrane pentru că atunci cand fac pe omu’ de afaceri am un document pe cel mare și email-ul pe cel mic, și când ma prefac că sunt programator am editorul de cod pe cel mare și debugger-ul sau documentația pe cel mic.

Deși îmi place mai mult mediul desktop, de când am devenit antreprenor convins lucrez cam de peste tot („the coffee shop is the new garage” zic eu) și vrând nevrând sunt mai mult pe laptop. Folosesc un ThinkPad T60p 14” vechi de >4ani pentru că tastatura facuta de IBM mi se pare cea mai bună și încă am ecran 4:3! I-am pus un SSD și 3GB RAM și cu Windows 7 merge brici! Am avut și un Macbook Pro 15”, la care am renuntat după 6 luni pentru că nu sufăr tastele plate și distanța mare dintre tastatură și marginea bazei. Na-ți-o bună! Nu înțeleg de ce Jobs e așa zgârcit cu tastaturile. Cele livratate cu desktop-urile sunt și mai nașpa din pdv ergonomic.

Nu pot să inchei povestea despre hardware fără să menționez... tabla! Un whiteboard este indispensabil pentru creație și proiectare software. Inginerii fără tablă nu sunt ingineri! Când lucrez într-un birou temporar și nu am tablă folosesc foi adezive.

§3 Software?

Mulțumesc magiei software-ului că-mi permite sa coordonez două firme pe două continente diferite. Outlook, SharePoint, Skype, Alonia, SharedView și online banking (în Romania ING e cel mai bun) sunt indispensabile.

Webmail (indiferent dacă e Gmail sau Hotmail) e simplist pentru comunicarea de business. În echipă, o mare parte din cercetarea și design-ul inițial o conducem prin email. Multiple persoane comunică folosind culori, tabele și diagrame integrate creând o mini-specificație dintr-o discuție. S-o incărca Outlook greu, dar bate orice soluție Webmail ca expresivitate în comunicarea scrisă. și da, folosim și wiki, dar email e universal și e potrivit pentru discuții asincrone.

Pentru dezvoltare Visual Studio 2010, iar IE și Firefox în mod egal. Paint.NET mi-e foarte folositor la web design (sunt afon la creație grafică). Administrez IT-ul cu costuri mici și n-aș putea fără tehnologiile Remote Desktop, VPN și Hyper-V din Windows Server.

Smartphone-ul este indispensabil pentru a putea fi la curent cu tot ce se intâmplă. Am un iPhone 3GS și un Windows Phone 7. Știrile mi le iau de la cei pe care-i urmăresc prin Twitter și RSS în timp ce stau la coadă la supermarket sau așteptând metroul. Pentru gestionat muzica, iTunes e greoi și urât (parca nu ar fi făcut de Apple), Zune e chic și mă ajută să descopăr formații noi. Fac social bookmarking în echipă cu Delicious și Twitter.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

O sa râzi (râd și eu) dar am plecat de la Microsoft (care oricum este printre cele mai liberale corporații) ca să pot să conduc un start-up de la distanță atunci când e zăpada proaspătă și bună de ski, când vremea e bună de ciclism sau vântul potrivit pentru windsurfing, de preferat, dintr-un TIR amenajat ca o casă mobilă precum echipele de curse sau formațiile rock.

Un antreprenor a spus: „o mare parte din viață se întâmplă între 9.00 și 17.00 și ar fi păcat s-o pierzi”. Îmi place ceea ce fac și rareori am considerat job-ul ca „muncă”. Aș face exact ce fac și acum chiar dacă aș fi bogat. Vreau însă să mă bucur de momentele frumoase pe care le oferă natura și familia atunci când se întâmplă nu în reluare din poveștirile altora sau din filme. Acum sunt undeva pe drumul de a ajunge acolo, și am îmbrățișat faptul că o să fie mai rău înainte să fie mai bine.

Citesc mult și toate cărțile pe care le citesc sunt pe hârtie, cred că un refugiu de viața digitală. Mi-aș dori să am puterea să aloc mai mult timp către yoga și citit beletristică. Îmi doresc ca viitorul să ne aducă o lume care să _nu_ fie în totalitate digitală.