# «

Ștefan Liuțe

Ștefan Liuțe


Strateg la Grapefruit
Publicat: 11 mai 2010

§1 Cine ești?

Sunt un norocos, pentru că fac ce iubesc să fac și sunt propriul meu stăpân. Fac strategie de brand la Grapefruit din 1999 și sunt unul din cofondatorii agenției.

Sunt absolvent de medicină și relații publice - un amestec curios, dar care dă avantaje unice. Brandingul e un job eclectic, de care nu mă plictisesc niciodată și pe care, cu variațiuni și evoluții, sper să-l fac până la sfârșitul vieții. În afară de asta, sunt un om obișnuit, cu un ego normal (ceea ce e nefiresc pentru domeniul de activitate) și care preferă să meargă cu metroul dacă poate, deși are mașină.

§2 Ce hardware folosești?

La birou, sunt în tranziție de la un ThinkPad T43p cu XP pe el la ThinkPad T400s cu Windows 7. Cât are loc tranziția, folosesc un IdeaPad S10-2 (tot cu Win 7). Mă tentează ideea netbook-urilor accesibile, schimbate foarte des, mai des de odată pe an (nu încercați asta dacă aveți nevoi de computing mai complexe decât un pachet Office, un browser și un media player!) Vorbesc de pe un Nokia E71 pentru că nu mă pot despărți de tastatura qwerty, dar detest multe din stângăciile pe care Nokia le comite cu acest telefon.

Fotografiez amatoricește cu un Nikon D80, iar când am timp, buchisesc și pe un e-reader iRiver Story nu pentru că aș fi fan e-paper (citesc cărți electronice pe laptop și pe mobil de șase ani, cu mult înainte ca ele să devină un fad), ci pentru că l-am primit cadou și mi-e drag.

Hardware-ul cel mai greu (și, în timp, nu cred că va fi întrecut de nimic) este însă carnețelul Moleskine (de fapt toptanul de carnețele care s-a adunat din 2005 încoace) - e atât de bun încât nu e upgradabil și nu l-aș schimba pentru niciun alt dispozitiv sau vreun alt produs concurent, de hârtie sau electronic.

§3 Software?

Tradiționalul MS Office, ediția 2003 (din punctul acesta de vedere sunt "a conservative bitch") și Chrome, alături de inevitabila liotă de servicii Google, de la Reader și Gmail încolo. Jobul meu este, din fericire, nepretențios din punct de vedere al combinațiilor hard-soft. Cel mai mult contează ideile, iar punerea lor pe hârtie sau într-o prezentare este întotdeauna un aspect secundar.

Ca workflow, lucrez oricât este necesar și nu am o rutină bine definită. Munca mea mă ține uneori ore și zile întregi la citit și scris pe laptop, dar apoi mă scoate, literalmente, în fabrici, magazine, birouri sau pe câmp, ca să mă arunce, în cele din urmă, în ședințe și prezentări care mai de care mai serioase.

În general, citesc mult (dar mult mai puține cărți decât mi-aș dori) și online. De altfel, prefer să dau bani pe conținut decât pe software și o fac de prin 2000, de când cardurile bancare și plățile online erau niște ciudățenii în România.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Setup-ul ideal este unul portabil și care te lasă să migrezi seamless, cât mai ușor, spre un altul. Sau care este upgradabil și hard, nu doar soft. Sper ca wearable computing să iasă din SF și să devină un lucru uzual (și complet neintruziv) în timpul vieților noastre - eu unul aș fi un client devotat pentru așa ceva, pentru că mi se pare puțin stupid să cărăm după noi diverse cutii și cutiuțe din metal și plastic, alături de celuloza aia presată de care încă n-am scăpat.