# «

Radu Ceucă

Radu Ceucă


Designer
Publicat: 25 mai 2010

§1 Cine ești?

Designer în curs de coacere. Am 24 de ani. Pe la 17 am descoperit că uit de mine si am un zâmbet tâmpit pe fata atunci când fac design / grafică digitală. Fun fact: am facut 7 ani de programare până în liceu. În clasa a 12-a, pentru proiectul de atestat, am scris de la zero un mic engine de blog.

Am terminat secţia Design Multimedia a Facultăţii de Arte şi Design Timişoara în 2008. Am făcut freelancing câţiva ani până în 2007 când am intrat în super-echipa X3 Studios unde am stat aproape 3 ani, trecând de la junior la Art Director (deşi titlul mă irită).  La sfârşit de 2009 am plecat din Timişoara spre Cluj unde pun umărul la nou-născuta divizie de web a Vitrina Advertising.

În cea mai mare parte a timpului gândesc şi construiesc experiente interactive. Din când în când îmi mai murdăresc mâinile scriind cod HTML / JS  ca să ramân conectat la tehnologie.

Cum sunt guraliv şi aparent răutacios, m-am implicat în câteva comunităţi de design, am început să scriu un blog despre chestiile care mă pasionează şi / sau enervează. Îmi plac plimbările lungi pe plajă şi urşii panda.

§2 Ce hardware folosești?

I’m a PC. Acum lucrez pe un bătrân Acer Aspire 3610 cu tastatura în franceză la care conectez când un LG Flatron L19WS, când un Dell E228WFP. Trag de un mouse Logitech Cordless de vreo 3 ani şi sunt foarte fericit cu el pentru că are greutate, la propriu. Mi se pare de bun simţ să bag la hardware şi căştile Sennheiser HD555 care mă ajută să-mi enervez colegii de mansardă. Singurul măr din gospodărie e o tastatură cu fir.

Când nu sunt la computer mai trag de un Nikon D80 cu două obiective: 18-135mm f/3.5-5.6G şi 50m f/1.8 şi orbesc oameni nevinovaţi cu un SB-800. Am strâns în timp o mâna de accesorii foto care îşi aşteaptă momentul de glorie. Abuzez de un Nokia 5530 Music Edition pe care-l folosesc pe post de mp3 player, jucărie de citit Twitter în momentele de plictiseală şi nu în ultimul rând, telefon. Am învăţat să-l folosesc fără stylus pe care l-am pierdut… într-o cofetărie.

§3 Software?

Ei bine, DA! Windows XP SP3 e sistemul de operare, mai mult nu risc să arunc pe bietul laptop. Folosesc Adobe Photoshop CSx / Adobe Illustrator CSx toată ziulica. Pentru wireframing şi prototyping Axure, pentru evadările în frontend Notepad++. Din când în când mă mai găsesc prin Flash / After Effects. Lightroom ţine în frâu pozele iar InfanView are grijă să pot previzualiza aproape orice fel de imagine. Suitcase are grijă (când nu îmi distruge sistemul) de fonturi.

Muzica vine din Winamp, mă uit la filme cu BS Player, ţin legătura cu oamenii de după firewall prin Y!M. Fur bucăţi din ecran cu TinyGrab, am înlocuit total Explorer-ul clasic cu Total Commander care serveşte şi nevoile de FTP. Folosesc DropBox ca şi soluţie de backup / sincronizare între mai multe computere (de pe vremea când foloseam mai multe PC-uri) şi mă pregătesc să mut tot ce-i important in the cloud.

De la lansarea lui, sunt utilizator fidel de Google Chrome setat pe dev channel, în care încarc o droaie de aplicaţii web. De 3-4 ani, toate mailurile le citesc / trimit prin Gmail aşa că am curaj să-mi las adresa în clar peste tot. Feed-urile RSS le citesc din Google Reader iar cu Google Docs deschid brief-uri şi alte materiale în format .doc(x), .xls(x), .ppt(x). Cred că mi-am vândut sufletul lui Google pentru că îi folosesc mai toate produsele. Folosesc din când în când Firefox pentru momentele în care trebuie să fac debugging la frontend.

Nu folosesc clienţi de Twitter deşi am încercat tot ce-a apărut pentru Windows, întotdeauna am preferat interfaţa web, la fel pentru Facebook şi Yammer. Ascult din ce în ce mai mult muzica pe Grooveshark, folosesc last.fm pentru a descoperi sunete noi şi a-mi genera statisici despre ce ascult. Am încercat să folosesc servicii de bookmarking dar nu m-a satisfacut nici unul aşa că mă bazez pe minimul necesar care stă în bara de bookmarks din Chrome şi memorie.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Setup-ul perfect începe cu locul perfect, undeva unde am la ce mă uita pe geam dimineaţa. Apoi, nu aş vrea decât un laptop decent conectat cumva la Internet, un sistem audio performant şi chef de design. Restul vine de la sine.

Ma gândesc serios să încerc o trecere pe Mac, chiar dacă nu am nevoie de asta din moment ce setupul bazat pe Windows funcţionează decent.