# «

Petrus Lungu

Petrus Lungu


Ghid turism digital 2.0
Publicat: 6 august 2012

§1 Cine ești?

Am descoperit internetul relativ târziu, pe la 20 şi ceva de ani.

Nu am fost un împătimit al jocurilor pe calculator, mai degrabă al asimilării informaţie. În special legată de muzică, la momentul respectiv, şi de filme.

Până se descopăr internetul, eram un cititor de cărţi, pasionat de genul SF şi literatura de război.

Din 2005, m-a prins şi pe mine febra blogurilor şi am dat cărţile pe bloguri. Evident, mi-am făcut şi eu un blog. Numele era inspirat de noua mea pasiune pentru online şi după cartea lui Gustav Meyrink, Golem, în ideea ca online-ul nu genereaza aceleaşi trăiri ca realitatea. A, da, cybergolem.blogspot.com era adresa blogului, acum la arhive. M-am remarcat printre bloggerii vremii printr-un stil amuzant de a spune lucrurile.

După ce vreo doi ani am cochetat cu ideea de blog personal, am început să mă interesez mai mult de nişe, influenţat fiind de pregătirea universitară. Şi aşa am început să scriu despre turismul online din .ro, lucru ce s-a concretizat după vreo 2 ani în blogul digitalguide.wordpress.com, devenit între timp gtd20.ro.

Cum m-am îndepărtat de amalgamul de muzică, filme şi literatură, am renunţat la metafora din numele de domeniu al blogului personal, schimbând în acelaşi timp şi platforma de blogging. profilvirtual.wordpress.com e locul în care îmi mai mărturisesc experienţele personale din când în când.

Mai nou cochetez cu ideea de f-commerce pe partea de anticariat online. Nimic concret deocamdată.

Revenind puţin asupra proiectului gtd20.ro, nu mă declar călător înfocat, aşa cum de multe ori sunt catalogat, ci doar un observator al fenomenului pe partea de online. Încerc să pun bazele unui ghid online despre România, dar merge mai greu pentru că nu obişnuiesc să scriu despre locuri unde nu am ajuns încă.

§2 Ce hardware folosești?

Pe partea de hardware sunt un adept al PC-ului. Deţin un sistem Windows (Asus P5KPL-AM | Intel Celeron Dual Core E1400, 2.0GHz | Arctic Cooling Freezer 7 PRO | Kingmax 2 x 2GB DDR2-667 PC5300 | Western Digital 320GB 7200rpm SATA 8MB | Gainward nVidia GeForce 8400 GS, 512MB, DDR2, Fan, HDMI, PCI-E | Delux ATX 600W | Monitor Philips 22") conceput pentru browsing, multimedia şi editare foto elementară.

Pentru planificare casnică :-) folosesc o tabletă Allview AllDro Speed SuperSlim de 7".

Pentru comunicare la distanţă folosesc un HTC Sensation de un an de zile, după ce cu un an înainte am folosit un HTC Touch Diamond.

Ca orice blogger care are nevoie de material pentru ilustrarea articolelor folosesc un aparat foto. Fujifilm FinePix S1600, un bridge cu care încă nu m-am împrietenit aşa cum trebuie, şi asta pentru că nu sunt un tip cu înclinaţii tehnice 100%.

Purtător de ceas Casio, model de afişare dual - analog şi digital; mi se pare un brand accesibil din punct de vedere calitate-preţ.

Cum sunt un jucător ocazional de ping-pong şi tenis de câmp, obişnuiesc să îmi antrenez încheieturile mâinilor cu un NSD Power Ball de 250 Hz. :-)

§3 Software?

Cu excepţia sistemului de operare Windows 7, sunt un adept al softwareului liber - freeware sau open-source.

Muzica rulează în Foobar 2000, filmele în VLC Player, pozele le editez cu FastStone Image Viewer - pentru batch processing şi aplicare de watermark-uri - sau în Paint .Net sau Gimp.

Pentru TV online folosesc softwareul PBX Telecom şi SopCast. Pentru radio Screamer Radio. Dacă e cazul să editez filme folosesc VirtualDub și Windows Live Movie Maker, iar pentru editat fișiere audio Audacity.

Browsing fac cu Google Chrome pentru activităţile de zi cu zi, iar pentru activităţile casnice folosesc Firefox - plăţi facturi, transmitere index gaze şi curent, cumpărături online etc. Totul fără a permite înregistrarea activităţii online.

Pentru VoIP folosesc Skype, iar pentru mesagerie instantă Pidgin.

Folosesc Wordpress pentru blogging și FileZilla pentru transferuri FTP cu contul de hosting al blogului.

Pe telefon şi tabletă rulează Android 4.0. Folosesc Dolphin Browser HD pentru browsing şi testez o grămadă de aplicaţii de călătorie, cu precădere dezvoltate de români. Îmi place să îmi sincronizez calendarele și listele de task-uri de pe PC (Google Mail și Thunderbird) cu cele de pe telefon și tabletă.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Visez la colțul meu de birou, cu 2 monitoare și birou conceput după propriile idei. Nu visez la un set-up anume din punct de vedere hardware, dar îmi doresc să îmi pot schimba mai des telefonul.

Aștept cu nerăbdare ziua în care totul în jur va fi digitizat, iar accesul la cele de trebuință (acte, plăți etc.) se va face cu ajutorul telefonului mobil.

De câteva luni tot zic că îmi iau bicicletă, convins de mărturisirle online ale celor ce bat orașe, țări etc. pe bicicletă. Mereu apar noi priorități.