# «

Mircea Pașoi

Mircea Pașoi


Co-founder @ Summify, computer scientist, hacker
Publicat: 4 decembrie 2010

§1 Cine ești?

Profesional, pot să mă descriu prin 3 cuvinte:

Antreprenor: În 2010 am co-fondat Summify, un proiect în care construim un nou mod de a sorta, filtra și agrega știrile din rețele tale sociale (Twitter, Facebook, Google Reader), folosindu-se de graful tău social și de interese. Compania este bazată în Vancouver, Canada, a făcut parte din incubatorul Bootup Labs și a ridicat investiție seed de la investitori proeminenți din US și Canada.

Înainte de asta, în 2009 am co-fondat balaur.ro - un motor de căutare de joburi, iar în 2004 infoarena.ro - cea mai mare comunitate pentru concursuri de programare și algoritmică din România.

Computer scientist: Implicarea mea în IT/calculatoare a început cu studiul algoritmilor pentru olimpiadele de informatică din liceu și facultate. Am participat la multe concursuri și am luat o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Informatică în 2006, cât și vreo 3 medalii de argint la alte concursuri internaționale.

Tot în domeniul algoritmilor, am fost co-autor la câteva culegeri de probleme de informatică și am scris și un research paper despre algoritmi de flux maxim în rețele de advertising.

Hacker/Software engineer: Am lucrat și în industrie, am fost intern la Microsoft în 2007 în echipa de Visual Studio, intern la Google în 2008 în echipa de display advertising, și angajat full time la uberVU aproape un an. Tot în 2008, am refuzat o ofertă full-time de la Facebook cu stock units ce acum valoareaza peste 2.5 milioane de $ :)

§2 Ce hardware folosești?

Tocmai mi-am cumpărat un MacBook Air, 2.13 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM și sunt foarte mulțumit de el. Face o diferență enormă la viteză să ai SSD!

Înainte de asta aveam un Lenovo Thinkpad X200, 2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 3GB RAM. Este foarte mic și foarte durabil (NASA folosesc Thinkpad-uri în spațiu), dar am vrut să trec la Mac din cauza software-ului.

Nu am desktop sau alt calculator la birou, folosesc un sigur calculator pentru tot, fiindcă sunt foarte des pe drumuri.
Ca mobil, am un iphone 4, ecranul e genial!

§3 Software?

Pe ThinkPad foloseam Ubuntu 10.10 ca sistem de operare, Chrome și Chromium pentru browsing, Skype pentru video chat, Dropbox pentru file sharing, Terminator pentru terminal (e foarte tare pentru split screen!), Gnome Do pentru comenzi rapide, Vim pentru editare text, Python pentru programare + consolă iPython, git pentru source control, VirtualBox pentru mașini virtuale (Windows XP, etc.), Transmission pentru torenți. Mai intram și în Windows când aveam nevoie de Word & Powerpoint, OpenOffice e o glumă :)

Pe Mac am trecut recent, deci mai am de învățat/acomodat pe partea de software... și aici folosesc cam acelesi soft-uri, Chrome, Skype, Vim/MacVim, VirtualBox... o aplicație foarte interesantă care se găsește doar pe Mac este Reeder, un client de Google Reader. Sunt un pic dezamăgit de terminalul din Mac și de lipsa unui packet manager decent, dar sunt și multe avantaje față de Ubuntu/Linux (Office, merge wireless-ul normal, great user experience, etc.)

99% din zi stau în browser, iar "web app"-urile pe care le țin deschise toată ziua sunt: GMail, Summify pentru news, Hootsuite pentru Twitter și Checkvist pentru task management.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Macbook Air făcea parte din wishlist, dar tocmai mi l-am cumpărat. În rest, aș mai vrea un monitor cât mai mare (minim 30") și laptop-uri cu baterii care țin zile, nu ore.

Cred că noul Macbook Air e un exemplu foarte bun ca form factor de ce ne rezervă viitorul. În rest, mobile devices (iphone, iPad, Android) sunt viitorul!