# «

Marius Dascălu

Marius Dascălu


director de creație, părinte VisualArt
Publicat: 24 martie 2011

§1 Cine ești?

Multă lume mă știe de Schumy, pe cartea de vizită scrie director de creație, pe Twitter scrie că m-aș pricepe la strategie online, dar îmi dau seama că la începutul zilei sunt designer, câteodată și account sau experience designer, spre după-masă online strategist, iar spre seară antreprenor.

Prima încercare de antreprenoriat a fost cu o sală de jocuri în Suceava, prin '98 când încă eram încă student, dar care a adus mai multe nopți nedormite și satisfacții prietenilor decât satisfacții financiare.

După o aventură în print/advertising, am aterizat la începutul noului mileniu ca programator în București, unde am rezistat cam jumătate de an, când m-am apucat de Romanian 3d Graphics, viitorul Visualart și astfel am făcut trecerea spre online. Am mai avut niște încercări de antreprenoriat în 3d pentru niște nemți și apoi în online, dar care nu au durat mai mult de 6 luni.

Mi-am dat seama că totuși onlineul e de mine și după un periplu prin Vodanet, OpenLink și GreenPixel am creat agenția 2Fresh - știm, siteul nu e actualizat din 2006, poate reușim anul asta:)

Consider că matematica de prin facultate combinată cu cercetarea în AI timp de un an de zile m-au ajutat să creionez destul de bine în Photoshop experiența vizuală a viitorului internaut în proiectele de web pe care le-am abordat de-a lungul timpului.

Simt că sunt legat pe viață de domeniul vizual și atunci când ne-a permis timpul în 2Fresh am căutat să dăm viață unor idei de suflet, astfel în 2006 am pornit Portofolii ca o anexa la Visualart, iar apoi Trilld.

Lucrez cu plăcere și fac strategie și design online full-time de dimineață până seara. Îmi doresc ca la un moment dat să reușesc să găsesc un echilibru între online, călătorii și curse cu mașini :)

§2 Ce hardware folosești?

Prin '95 adusese cineva din State un Macintosh, cred că unul din seria LC și am vrut să-l cumpăr dar m-am mulțumit cu un PC pentru că nu se găsea soft pentru el. Astfel că după aproximativ 10 ani mi-am îndeplinit visul și am trecut la Apple, iar de atunci mi-au trecut prin mână cam toate generațiile de laptopuri, imac-uri și PowerMac/MacPro-uri de la G4 încoace.

Ghinionul a făcut că setup-ul meu format din MacBookPro Unibody 2.4Ghz, iPad 64 cu 3G și un MacBookAir ultimul model (primit pentru teste de la iFan) să-mi fie sustrase din mașină undeva prin noiembrie din fața unui Mega Image, iar de atunci acasă mă delectez în fața unui imac de 20”, 2.33Ghz cu 4Gb de RAM care face față cu brio Safari-ului și Photoshop-ului utilizat din ce în ce mai rar.

La birou, mai mult Photoshop, deci mai multă putere, un MacPro cu 8-core la 3.0Ghz și cu 4Gb de RAM conectat la 2 monitoare de 20”, un Apple Cinema Display mai obosit, dar care își face treaba cu vârf și îndesat și un Samsung Syncmaster 205BW și ăsta cam trecut. Pentru ca designul să fie și artistic, ascult muzică la un Harman Kardon SoundSticks - borcanul cu murături cu 2 boxe transparente :). La birou și acasă folosesc mouse-uri Microsoft (la mouseuri chiar se pricep :)

În legătură cu partea portabilă, regret mult despărțirea forțată de iPad, dar sper să întru cât mai repede în posesia unui iPad 2, iar până atunci încerc să supraviețuiesc cu un iphone 4, care mă ajută și pe partea de telefonie.

Nu mă mai uit la televizor de 1 an de zile, dar îmi place să mă plimb și să mă dau cu mașina, o Alfa Romeo 159 de culoare neagră.

§3 Software?

Mai toată ziua mi-o petrec cu Photoshop/Illustrator/Bridge pentru design, pentru browsing mă împac excelent cu Safari și uneori apelez la Camino, iar pentru mailuri sunt fan Mail.app cu Letterbox. Când apare nevoia de prezentări prefer Keynote, iar pentru cifre și text mă joc cu Excel și Word, ascult muzică cu iTunes, mă uit la filme cu VLC și mă dau pe Twitter cu Tweetie.

Ca și software online vizitez zilnic Google Analytics, am abonament Mobile Me, apoi Dropbox, Google Docs și Grooveshark pentru muzică.

Pe telefon, pe lângă cele standard Mail, Safari, Twitter, etc, sunt dependent de Instapaper și aNote.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Setup-ul actual duce lipsă iPad-ului (când a apărut, l-am descris ca gadgetul care îți aduce internetul în pat), mă obișnuisem cu el și în foarte multe situații înlocuia laptopul cu succes. Pe lângă iPad mi-aș dori și un televizor/proiector Apple conectat la un Apple TV.

Aș dori să aflu mai ușor ceea ce mă interesează, să am timp să citesc și să studiez mai mult, să creez și să dau viață ideilor, iar când mă plictisesc să iau deviceul universal pentru vorbit, citit, văzut filme, ascultat muzică, etc și să călătoresc pe unde n-am mai fost.