# «

Lucian Marin

Lucian Marin


UX designer
Publicat: 22 octombrie 2010

§1 Cine ești?

Sunt Lucian Marin, un tânăr designer care momentan se ocupă de câteva proiecte personale, printre care aș putea aminti Peculiar — un set de pictograme creat numai în CSS, iar în aceeași măsură încearcă pe cât posibil să-și satisfacă clienții pretențioși din poziția de freelance designer.

Sunt cunoscut în mediul online pentru faptul că am creat o temă de WordPress, numită The Journalist, care a făcut înconjurul lumii. A fost printre primele teme care a pus un accent serios pe tipografie și a acordat un spațiu larg articolelor și fotografiilor. Se poate găsi și folosi pe WordPress.com în două versiuni.

§2 Ce hardware folosești?

Încerc să fiu cât mai productiv cu cât mai puțin hardware posibil.

Pentru design și web development folosesc un MacBook Pro (2.2 GHz Core 2 Duo, 15-inch, din vara lui 2007) care a văzut de mai multe ori porțile deschise ale service-ului. Pentru vizionarea filmelor, MacBook Pro-ul se conectează la un televizor LCD de la Samsung. Telecomanda pentru laptop, Apple Remote este destul de des folosită când lenevesc în pat și ascult muzică folosind Front Row.

Din primii bani câștigați încă din timpul liceului, mi-am achiziționat o cameră video cu touch screen, pe numele ei Sony DCR-HC20E. A fost vinovată pentru vreo 20 de casete miniDV pline cu amintiri și care mi-a stimulat într-o oarecare măsură și fără să vreau, simțul fotografiei.

Pe post de telefon mobil, MP3 player și cameră foto am avut un Sony Ericsson K800i care a fost înlocuit fără prea mare succes cu un Samsung U800. Nu m-a încântat ideea pe care o promovează iPhone-ul din simplu motiv că nu mi-ar plăcea să-mi pierd prea mult din timpul și așa scurt într-un ecran de doar 3,5 inch. Chiar dacă nu desenez prea mult, sunt tentat să-mi aștern ideile pe hârtie. Din acest motiv am mereu cu mine un pix metalic, foarte subțire, de la Parker.

§3 Software?

La fel ca și în cazul hardware-ului, în ceea ce privește software-ul încerc să folosesc un singur program per task pentru a fi productiv — un singur program pentru muzică, un singur browser, etc.

Pentru creație folosesc Adobe Photoshop căruia îi aranjez panourile de control în formatul clasic pentru a avea la îndemână toate funcțiile importante. Pentru web development folosesc Panic Coda care, spre uimirea mea are strictul necesar de ingrediente de care am nevoie și nu-mi stă niciodată în cale când am idei ciudate și aș vrea să văd cum ar arăta implementate. Sunt asistat de Firebug în Firefox sau de Web Inspector în Safari atunci când apar probleme de layout.

Snow Leopard rulează pe Mac de când a fost lansat. Ceea ce lucrez nu mă lasă să am un browser favorit, dar am perioade în care folosesc Safari și perioade în care folosesc Camino, un browser optimizat pentru OS X și bazat pe Gecko, engine-ul folosit de Firefox. Pentru muzică există iTunes, pentru filme există QuickTime + Perian, iar pentru e-mail și to-dos mă descurc cu Apple Mail. Folosesc Tweetie pentru Twitter și Adium pentru instant messaging.

Pentru blog utilizez Textpattern care mă ajută să păstrez un site organizat, dându-mi peste mână atunci când vreau să calc strâmb. Nu folosesc programe de tip Office, dar la nevoie mă orientez rapid către Google Docs. De la Google mai folosesc Apps pentru adresa de e-mail personală și Reader pentru feed-uri de unde mă informez zilnic din 500 de surse. Dropbox mă asistă eficient cu backup-ul fișierelor importante de pe Mac.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Tot un MacBook Pro de 15 inch mi-aș dori pe viitor, dar care să împrumute câteva trăsături de la MacBook Air. Adică, mi-aș dori ca hard disk-ul și unitatea optică să fie înlocuite de memoria Flash, rezoluția ecranului să fie 1920x1080 pentru filme în format HD, iar sistemul de operare să se ocupe de resolution independece.

Dacă pe iPad vor apărea aplicațiile de care am nevoie pentru design și web development, s-ar putea să nu ezit să-mi achiziționez o astfel de jucărie. Probabil din cauza abundenței de smartphone-uri la un moment dat voi fi nevoit să fac trecerea la un astfel de terminal sau voi renunța complet la telefonul mobil. Îmi doresc o cameră foto compactă cu senzor mare și lentilă fixă.

Viitorul îl văd aparținând mașinilor electrice, fără roți, care vor pluti pe o suprafață magnetizată. Curentul electric sper că va deveni wireless, dipozitivele pe care le folosim nu vor mai avea butoane și aș mai avea câteva idei care nu apar în cărțile sau filmele Sci-Fi și pentru care n-aș vrea să fiu considerat lunatic precum Neil Armstrong. Mă voi opri aici.