# «

Cristian 'Kit' Paul

Cristian 'Kit' Paul


director de creatie si partener fondator Brandient.
Publicat: 10 martie 2010

§1 Cine ești?

Sunt designer și mă ocup de departamentul de design al companiei Brandient. În timpul liber fac fotografii și țin un blog bătrân la kitblog.com.

§2 Ce hardware folosești?

De 14 ani folosesc numai Macuri iar de 10 ani numai portabile Apple: PowerBook-uri și MacBook Pro-uri.

Primul meu PowerBook a fost un Lombard Street, la ora respectivă cel mai puternic notebook pe care banii îl puteau cumpăra, pe orice platformă. Am dat pe el în Milano o idee sub cinci mii de dolari și de banii ăia am primit military grade power în cel mai sexy enclosure pe care l-am vazut vreodată. Totul SCSI, totul modular și hot-swappable. Wow, nu se mai fac azi computere din alea, oricâți bani ai avea să plătești pe ele.

Acum am un MacBook Pro Intel Core 2 Duo la 2.4 Ghz cu 4 GB de RAM, 15 inch, vechi de vreo 3 ani, de care trag rău de tot, îl car după mine peste tot și am incetat de ceva vreme să îl mai menajez. La birou îl leg la un monitor extern și fac desktop spanning.

Pentru muzică, două iPoduri la care am o adevarată colecție de căști. Telefon, un iPhone 3GS de 32 GB pe care de multe ori îl folosesc în locul laptopului — pe care nu-l mai scot din geantă pentru a nota o idee, a vedea ce-i nou pe Facebook sau a scrie ceva pe Twitter.

Pe cât sunt de “digital” în toate cele, pe atât sunt de analogic atunci când vine vorba de fotografie: de 2 ani fotografiez în timpul liber cu un rangefinder Leica M7 pe film iar în ultima vreme experimentez cu un Polaroid Land Model 350 fabricat probabil înainte de a mă naște eu.

Pentru citit am un Kindle.

§3 Software?

Unele aplicații le schimb fără să clipesc, pentru altele am o loialitate greu de explicat. De exemplu, de 13 ani folosesc Eudora pentru mailul de business, chiar dacă este un client îngrozitor de urât și complet obsolete - iar când vine vorba de IMAP e de-a dreptul oribil. Pentru corespondența personală însă, folosesc Mail.app. Într-un fel e reconfortant să poți folosi 13 ani un produs, mi-aș dori foarte tare ca programele de grafică să poată fi la fel de “statornice”.

Vorbind despre programe de grafică, cred că în fiecare zi “locuiesc” câteva ore în Adobe Illustrator, iar din când în când și în InDesign și Photoshop, pentru care, la fel ca și cu alte lucruri cu care trăiești zi de zi si de care depinzi, am dezvoltat în ultimii ani sentimente foarte amestecate. În primul rând pentru ca nu am de unde alege. FreeHand nu mai este, iar orice altceva rămâne sub orizont. E ridicol: pe platforma pe care grafica s-a nascut, dupa 25 de ani de inovație și progres, am ajuns să nu avem decat un singur program profesional de grafică vectorială. E nesănătos.

Sunt dependent de RSS, mi-e rușine să recunosc că mă zbat să stau sub 600 de feeduri, în principal din cauză că folosesc NetNewsWire (care de când a fost cumparat de NewsGator a fost lasat in paragina) aproape că pe un manager de bookmark-uri: ce n-are feed nu există. Pentru chat Adium, dar de ceva vreme nu mai intru pe serviciile publice (Yahoo!Messenger, AIM) decat foarte rar. Pe ICQ cred ca n-aș mai vedea pe nimeni, chiar daca aș intra. La Brandient avem un server de chat intern și mă conectez doar acolo.

Ecto pentru scris pe blog, 1001 pentru postarea pe Flickr, Yojimbo ca information organizer iar Things pentru liste și to-do. Tweetie pentru Twitter, Socialite pentru Facebook, Flickr și Twitter din nou (cred că pentru Twitter am cumpărat cele mai multe programe, deși îmi pierd interesul pentru Twitter pe zi ce trece).

Pentru web nu simt nevoia să renunț la Safari, poate și pentru că nu am nevoie să folosec decat un singur plug-in ClickToFlash. De fapt, dacă mă gândesc bine, deși consum mult net intru foarte putin pe web - aproape toată experiența mea cu web-ul este mediată de aplicații dedicate.

Ca word processor folosesc Pages de la Apple, dar când am ceva de scris rapid deschid WriteRoom. Pentru menevre mai complicate cu textul am TextWrangler.

După cum vezi, sunt mai de modă veche și nu-mi plac aplicatiile Google. Prefer să plătesc pentru desktop software sau să caut freeware de bună calitate decât să văd advertising în aplicații web-based.

Când pot, îmi scriu singur shell script-uri pentru diversele nevoi de parsare sau alte joburi simple.

Pe telefon: Birdhouse și Birdfeed, Facebook, NetNewsWire, Polarize, dar și încă vreo 140 de alte aplicații și câteva jocuri.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Am comandat deja două iPad-uri. Ca cineva care de peste zece ani folosește exclusiv portabile, am ințeles cum stă treaba din noaptea în care a fost prezentată tableta - parcă e facută pentru mine.

Altfel, am ajuns la capătul liniei, nu mai am unde să merg. Am să cumpăr laptopuri MacBook Pro și de-acum inainte, când vine vremea. La telefoane nu mai am motive să caut, rămân pe iPhone și am să cumpăr modelele noi din impuls, în ziua în care apar. Camerele digitale nu mă mai interesează - excepție face Leica M9, dar cred că pe moment vreau să folosesc în timpul liber numai film (iar pentru documentare și snapshots îmi ajunge iPhone-ul).

Mi-aș lua un Mac mini cu OS X Server pentru media centre, back-up și securitate în rețeaua de-acasă.

De la viitor mi-aș dori revoluții în industria de computere, schimbări de paradigmă, la fel cum iPhone a schimbat industria comunicațiilor mobile. Sunt sigur că iPad va împinge lucrurile într-o direcție nouă. Ar fi îmbucurător - pentru că îmi doresc să văd ceva cu adevărat nou în software și hardware înafară de îmbunătățirile incrementale de la o generație la alta de computere care fac exact același lucru puțin mai bine sau cu o idee mai repede.

Imi doresc ca Apple să aibă un competitor care să poată livra același gen de preocupare maniacală pentru design și un ecosistem confortabil. Îmi doresc ca Adobe să nu fie unica alegere în grafica high-end. Competiția este minunată pentru mine, ca și consumator, așa cum lipsa ei e toxică.

Îmi mai doresc ca România să iasă din lumea a treia și să pot cumpăra și downloada muzică și filme în format digital și aici (iTunes Music Store nu are serviciu local, nici Amazon MP3).

Mai presus de asta, imi doresc să pun mâna mai rar pe toate cele de mai sus și ceva mai des pe creion.