# «

Iulian Comănescu

Iulian Comănescu


consultant / analist media
Publicat: 9 iulie 2010

§1 Cine ești?

Acum scrie pe mine managing partner la Comanescu SRL, consultant, analist media, autor, d-astea. Alte lucruri despre mine aflați la www.comanescu.ro/despre.

M-am "născut" pe online prin 1996. Până prin 1999-2000 internetul a fost frecat de mentă și evadare, după care a devenit ceva apropiat de o meserie. Am participat, mai mult ca plezirist, la începuturile HotNews.ro și cam tot prin 1999-2000 am făcut de unul singur site-ul Unica.ro. Html chior, cu mâna și Dreamweaver, 3 parcă, l-am dus în top 20 trafic.ro, pe vremea aia se putea.

În 2006 m-am lăsat de presă și mi-am făcut o mică prăvălie cu care gestionez, printre altele, diferite proiecte legate de net. La cum arată ziarele și televiziunile din România, îmi fac cruce în fiecare zi că acum patru ani m-am aruncat cu capul înainte în lumea virtuală. Mă minunez, în orice caz, cum de am ajuns să fiu plătit - și pe alocuri foarte bine, cât să pot da și la alții - pentru lucruri pe care am început să le fac ca să mă distrez.

Scriu. O mulțime. Unele din lucrurile pe care le scriu sunt Powerpoint-uri, care se fac proiecte, care proiecte au nevoie de mai mulți oameni, pe care oameni îi manageriez. În rest, știu suficientă programare cât să enervez programatorii cu care lucrez și suficient design cât să scot din minți art directorii. Tind ca în ultima vreme să nu mai câștig propriu-zis din scrisul de articole, blog etc., pe care îl folosesc ca să-mi mențin imaginea și ca să mă distrez. De plăcere și pentru propriul brand personal, am scris inclusiv o carte, la Humanitas, "Cum să devii un Nimeni".

§2 Ce hardware folosești?

MacBook Pro 2,53 GHz cu ecran de 13 și 4 de RAM, am alături un monitor de 21 sau 22 pe care îl țin pe dual screen; un N97 plin de muzică și de filme (a început să mă enerveze Symbian-ul, dar îl mai țin...), bun pentru avion, tren și altele; stilou Waterman, ștampilă pentru facturi, indispensabilă pentru mic-burghezi ca mine; cred că se pune și-un EOS 450 D pe care îl folosesc în ultima vreme tot mai mult cu un obiectiv fix de 20, foarte crispy și cam mov pe-alocuri. Mai am un superzoom și nu mai știu ce la el.

§3 Software?

Ăăăă... excluzând cafeaua, am trei editoare de text, legat de ceea ce fac "la bază". Open Office, iWork/Pages (nu știu exact de ce-am dat bani pe licență) și Smultron, o chestie de programatori gen Notepad ++, dar, evident, pentru Mac. Ştiu să folosesc lucruri ezoterice gen VIM sau emacs, dar Smultronul e mai prietenos. Mail-ul ăsta vi-l scriu de pe Firefox 4.0 beta, după ce, acum câteva zile, am aruncat la gunoi Chrome, Opera, Camino și OmniWeb, care stăteau degeaba prin Applications. Safari doarme liniștit tot acolo, nu-l șterg că mi-l pune la loc când îmi face update. M-am descotorosit de el la vreo câteva zile după ce-am trecut pe Mac, e drept că versiunea 5 pare destul de mighty.

Mai stau destul de frecvent pe messenger, dar nu pe Yahoo Messenger, pe care îl detest, deși legat de el am inventat un cuvânt, ymterviu. Fac, cu alte cuvinte, și interviuri pe mess, dar pe Mac e ceva numit Adium pentru treburi de-astea.

Ca să mă distrez, am mai făcut un server de Web, ftp, samba etc. cu Ubuntu, dintr-un netbook vechi, în care cineva turnase cola. Am operat tastatura cu un briceag până-au rămas jumate din taste, am pus un hard de 1 Tb prin USB și merge foarte bine. Nu mă prea joc jocuri pe calculator, așa că Linuxul e un substitut, cred. Serverul îl folosesc la ftp și backup. Nu vă dau adresa, că-l accesați și cârâie pe-aici pe lângă mine.

Când trebuie, știu să deschid Photoshop, inDesign, Quark, Premiere, Cool Edit/Adobe Audition și, mă rog, tot felul de alte lucruri. Pe mobil îmi plac Gravity pentru Twitter/Foursquare/Facebook și Nimbuzz pentru instant messenging. Mai am ceva rusesc numit ZXreader, cu care citesc, pe bune, cărți.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Laptopul e oricum mai mult decât îmi trebuie, nu cred să-l schimb prea curând; poate un Magic Mouse, dar nu mă trambalez până la Noumax sau iStyle pentru atâta lucru. O să schimb telefonul cu unul cu Android la un moment dat, dar asta mai mult ca să pot testa aplicații, nu îmi "trebuie". De ce n-am iPhone? Fiindcă sunt la Vodafone. Totuși, Nokia se înțelege bine cu Mac-ul.