# «

Ionuț Bizău

Ionuț Bizău


Software developer la Exoweb, Beijing
Publicat: 22 martie 2010

§1 Cine ești?

Ionuț Bizău. Trăiesc în Beijing din 2007. În cea mai mare parte a timpului scriu software. Lucrez pentru Exoweb, unde sunt înconjurat de oameni de la care am mereu ceva de învățat. Restul timpului îl petrec în mare parte tot în fața calculatorului. Sunt pasionat de muzică (deși mi-am pierdut de mult puținele abilități de a face ceva în fața unui pian).

Călătoresc mult, uneori prea mult. Îmi place să fac poze și să navighez pe Flickr, de unde învăț multe despre fotografie. Încerc să Îmi îmbunătățesc zilnic abilitățile de limbă chineză. Multă vreme am făcut-o pe cont propriu, încercând să descifrez plăcuțele din stațiile de autobuz și reclamele de pe străzi. Acum iau ore. Din păcate, după aproape trei ani în China, abia pot purta o conversație de bază. Mai am nevoie de încă pe-atâta ca să pot ajunge să citesc un ziar sau să mă descurc în situații mai neobișnuite. Mă întâlnesc foarte des cu membrii BLUG, care are o activitate offline impresionantă.

§2 Ce hardware folosești?

Am un MacBook. Cel de la sfârșit de 2008, unibody, configurație standard. Am renunțat de mult la ideea de a avea mai multe sisteme din motive de simplitate. Folosesc MacBook-ul acasă, la birou, în cafenele, pe trenuri. Îl am aproape tot timpul la mine. Am un iPhone 3G pe care îl folosesc mai puțin ca și telefon și mai mult pentru orice altceva.

Din 2006 până recent am pozat cu un Nikon D40. Pentru a-mi ușura geanta și pentru comoditate mi-am luat un Olympus E-P1 de care sunt mai mult decât mulțumit. Mă interesează aparatele pe film. Momentan mă joc cu un Mudan (牡丹) și un Hongmei (红梅) HM-1, luate de la o piață din Beijing. În orice ieșire în afara orașului am la mine un GPS recorder Columbus V-900, cu care înregistrez fiecare mișcare. Călăresc un CJ750 cu care vreau să înconjor Asia.

§3 Software?

Rulez Mac OS X. Am avut perioade în care am folosit și Windows, Linux sau BSD-uri, dar, deși nu sunt de acord cu multe din politicile Apple, adevărul e că OS X își face treaba mai bine decât altele și nu îmi stă în cale. Emacs pentru development. vim pentru lucruri mărunte. Deci toată lumea e împăcată. Scriu cod în general în Python, dar mă consider un poliglot. Firefox (nu e chiar așa încet cum se zice dacă îl restartezi tot la 2-3 zile). GMail. iTunes. Things (pe MacBook si pe iPhone). Folosesc Photoshop pentru mici retușuri (uneori aș vrea să fac și lucruri mai complicate, dar nu am investit timp în a-l învăța).

Pe iPhone folosesc KTdict C-E, care împreună cu recunoașterea scrisului oferită nativ de iPhone, mă scoate cam din orice încurcătură legată de limba chineză. Am încercat și alte dicționare, mai bune zice-se, dar prefer simplitatea lui KTdict. Folosesc Siphon pentru apeluri VoIP, MotionX GPS când vreau să înregistrez un traseu și nu am Columbus-ul la mine, Google Maps (cu tot cu decalajul între hartă și realitate care există în China), Tweetie (cu toate problemele cauzate de GFW) și diferite aplicații pentru a găsi trenuri / autobuze / metrouri.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Deși îmi imbunătățesc mereu configurația, sunt încă relativ nemulțumit.

Din punct de vedere hardware mă lovesc mereu de problema electricității. În special fiindcă petrec zile (ca să nu zic săptămâni) pe trenuri în Asia, unde rar se găsesc prize. Vreau să ajung să fiu independent de rețeaua de electricitate, ceea ce sunt convins că se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Până una-alta vreau să găsesc un mod de a îmi încărca diversele gadgeturi de la bateria motocicletei, lucru probabil foarte simplu, dar pentru care îmi lipsesc cunostințele tehnice.

Ca și software mă simt în principal limitat de playerele audio. iTunes merge bine când ai o colecție relativ mică și omogenă, dar cum am sărit de 10.000 de piese, din genuri foarte diferite (sau genuri imposibil de definit printr-un cuvânt) mi-e tot mai greu să găsesc ceea ce vreau, deși am investit o grămadă de timp în a-mi pune taguri la fiecare piesă. Vreau să îmi construiesc niște scripturi care să mă ajute cu asta, sau chiar un player dacă va fi nevoie.

Nu am folosit încâ niciodată vreun program pentru managementul fotografiilor. Am încercat Picasa, dar nu am fost mulțumit. Vreau să încerc să îmi import colecția în Aperture sau Lightroom, care par să fie ceea ce caut.

Sunt limitat și de conectivitatea la Internet, care în China e destul de precară. În plus, odată ieșit din China, nu îmi mai pot folosi nici măcar înceata conexiune GPRS/EDGE de pe iPhone datorită prețurilor prohibitive. Probabil următorul pas va fi un abonament 3G. Aș vrea să ajung ziua în care conexiunea la internet să fie mai accesibilă chiar ca și rețeaua electrică. Nu știu dacă va veni, dar un început ar fi introducerea de rețete wifi în trenuri și avioane.

Vreau să ajung să am suficiente cunoștințe tehnice pentru a mă simți capabil să pornesc în drumeții mai mari cu motocicleta fără să mă tem că rămân în drum la 100km de Beijing.