# «

Gabriel Radic

Gabriel Radic


Product Guy
Publicat: 14 noiembrie 2013

§1 Cine ești?

Sunt Gabriel Radic, născut și crescut în Târgu-Mureș în ’78. La 20 ani am venit în Franța pentru un job, unde am rămas până azi. Cu soția și copiii, franțuzit cât poate fi un ardelean.

Primul contact cu informatica a fost prin clasa a VII-a, cu HC-urile de la cercul de informatică. Am urmat un liceu de informatică, până în ’96. Într-a XII-a, m-am angajat ca DTP-ist la Computer Press Agora, care era editura PC Report, printre altele. În ultima zi de bac, am ieșit e la examen și m-am prezentat direct la servici, nu mai puteam aștepta. Agora a fost una firmele post-HotSoft, un micro-Silicon Valley în anii ’90. Am avut un imens noroc să lucrez cu oameni și în condiții excepționale. Prietenii înțeleg ce spun.

La facultate am trecut doar puțin, la info, dar eram prea ocupat de job și de proiecte personale. Am lăsat-o baltă în anul II. In ’98 am venit în Franța, mercenar la un startup din prima bulă internet.

Diverse chestii m-au interesat și m-am specializat, în ordine, în: programare, DTP, tipografie, fotografie digitală, design grafic, internet ca platformă de publicare, web design, softuri beta, limba română, rețele sociale, design de ambalaje, e-commerce, interfețe utilizator, design de produs, management de produs, sisteme de gestiune de conținut, crearea de comunități virtuale, hosting și platforme web, bloguri, internet ca platformă personală, distribuția de soft online, design de jocuri multiplayer, crearea de software, stocare de date și fișiere online, securitate digitală și privacy, internet ca platformă pentru orice, întreprindere, limba engleză, jocuri mobile, e-learning, aplicații de geografie, platforme de aplicații.

Concret, azi sunt prins ca fondator și participant în două proiecte:
 • English-Attack.com – site de învățat limba engleză cu filmulețe și albume foto.
 • Geography App (working title) – aplicație joc de geografie, ceva ce sper să devină BIG. Follow @Geography_App
_____
PS: Mi se atrage atenția des că arăt ca un killer supărat când lucrez concentrat pe ceva, adică mai tot timpul. Recunosc. Scuze?

§2 Ce hardware folosești?

Scula de bază e un MacBook Air de 11’’ umflat cu RAM. Are dimensiuni perfecte pentru mine: mai mic nu există și n-ar fi practică tastatura.

E acompaniat de diverse scule și bascule mai efemere:
 • Telefon Galaxy Nexus. Va fi upgradat curând, pentru că nu mai e compatibil cu ultima versiune de Android.
 • Tabletă Nexus 7 2013, pentru citit și pentru testat aplicațiile mele și ale concurenței. Upgrade recent de la versiunea 2012.
  Ecran extern full HD, ne-reflectorizant. Insist pe ne-reflectorizant. Trec din mod portret în mod peisaj din când în când, în funcție de ce fac.
 • Mouse Bluetooth Logitech M555, dar folosesc la fel de ușor trackpad-ul de la Mac. Mai am 2-3 șoareci fără fir prin casă.
 • Căști Bluetooth Sennheiser 450MX. Le folosesc pe drum, la birou, la cumpărături…
 • Ceas biometric Basis. Doar pentru că e cool, nu că aș fi mare sportiv.
 • Aparat foto Sony RX100 M2. E doar un compact, dar cu captor baban și control manual pentru tot. Îmi place opțiunea de control prin WiFi, folosind telefonul ca telecomandă. Merge fain cu NFC.
 • Genți. Îmi plac gențile. Cu cât mai compacte și mai adaptate la ceea ce car cu atât mai bine. O Crumpler Glory Box roșie e baza, plus vreo trei folosite mai rar.
 • Mai orbitează în jur un Sony Vaio mai vechi cu Windows 7, un Chromebook Samsung, un NAS Synology, un set-top box Freebox Revolution.

§3 Software?

Folosesc DOS/CLI din '92, Windows din '94, Mac din '96. Prefer Mac-ul, dar sunt platform agnostic.

Petrec mult timp în browser și aplicații conectate:
 • Skype, vreau nu vreau, rămâne cea mai eficientă sculă de chat, VOIP și partajat ecrane.
 • Spotify Premium pentru muzică, și Google Music ca să am muzica trasă pe toate device-urile.
 • Google Drive/Docs pentru lucrul colaborativ simultan.
 • Google Keep pentru notițe pe telefon preluate pe desktop.
 • Assembla și Unfuddle pentru gesiune de proiect și cod.
 • Skitch și Redpen.io pentru feedback pe grafică și wireframes.
 • Dropbox pentru fișiere voluminoase.
 • Feedly pentru RSS. Îl folosesc dinainte să moară Google Reader, deci migrarea mi-a fost ușoară.
 • Pocket pentru articole lungi, citite mai târziu în "sala de lectură" sau transporturi.
 • Wunderlist pentru lista de cumpărături a familiei.

Pe desktop folosesc:

Scurtăturilor de tastatură sunt esențiale: dacă fac ceva de mai multe ori, a doua oară folosesc shortcut-ul. Dacă nu există unul, îl adaug eu, sau fac un script shell sau AppleScript pe care-l lansez cu Alfred.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

La setup îmi lipsește doar un birou liniștit cu o vedere minunată.

Viitorul e deja aici, aștept doar să îmi vină rândul la baterii cu durată ridicol de lungă, imprimante 3D, automobile autonome, analiză ADN și biometrică în fiecare casă. Sper să apară curând și masina de TFBVFM. Repede, dacă se poate, că ne crapă Hawking și Mandela azi-mâine, și nici eu nu mă simt prea bine!