# «

Gabriel Coarna

Gabriel Coarna


Spun povești - în 1 și 0
Publicat: 3 mai 2012

§1 Cine ești?

Sunt, printre altele, omul din spatele Evernote Clearly.

Nu știu dacă există un termen care să descrie exact ce fac; "software developer" s-ar apropria cel mai mult, dar sună oarecum ciudat.

Teoretic, sunt programator - sunt fluent în peste zece limbaje de programare, și am peste zece ani de experiență. Gândesc, însă, că o combinație dintre un scriitor și un designer.

După mine, a scrie o poveste și a face software sunt cam același lucru: ambele au în componență persoanje, evenimente, și un fir general al acțiunii. Cât despre "design", cred că este un termen prost înțeles: design-ul unei aplicații - combinația dintre UI, UX, și look-and-feel - este mult mai important decât limbajul de programare folosit, eficiența algoritmului implementat, sau metodologia de dezvoltare aplicată.

Despre design, însă, sunt multe de spus. Pe scurt, cred c-ar trebui să existe mai puțini designeri, dar că mai multă lume ar trebui să facă design. Steve Jobs a spus-o perfect, acum ceva timp: "Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works."

§2 Ce hardware folosești?

Un MacBook (15"), un ThinkPad (14"), un iPhone, o tabletă (Motorola Xoom), și o pereche bună de căști (Bose). MacBook-ul, ThinkPad-ul, și iPhone-ul sunt fixe în peisaj; updatez doar modelul, odată la 1/2 ani. Tableta și căștile, însă, se schimbă des.

Asemenea, am o groază de agende de notițe - de mărimi și formate diferite - împrăștiate prin casă, precum și o cantitate impresionantă de pixuri.

§3 Software?

Google Chrome, Notepad++, TextMate, Avira, Dropbox, Last.fm, TrueCrypt, Skype, VLC, 7Zip, Microsoft Office, GMail, Google Reader, Google Apps.

Îmi face deosebită plăcere să îmi creez aplicațiile de care am nevoie, și am un pic tendința de a exagera în această privință - acum, de exemplu, mă gândesc serios să-mi fac propriul sistem de version-control.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Virtual-reality glasses, conectați la ceva de mărimea unui iPhone, dar având puterea a cel puțin un IBM Mainframe.

Vreau un desktop infinit; vreau abilitatea de a-mi aranja workspace-ul ca și obiecte reale în jurul meu; vreau să alerg prin file-system; și vrea să arunc URL-uri de colo-colo.