# «

Florin Arjocu

Florin Arjocu


drumliber.ro
Publicat: 19 iulie 2012

§1 Cine ești?

Sunt bănăţan, crescut o bucată de timp în ţara gugulanilor (aka zona Caransebeş). De loc din Reşiţa, plecat la studii în Timişoara, rămas acolo, voluntariat câţiva ani în BEST Timişoara. Am plecat prin Cluj o vreme, am avut ceva tangenţe scurte de Germania. Apoi iar Timişoara, iar în prezent Bucureşti (ştiu, greu de crezut).

Prin 2008 aveam o idee frumoasă - drumliber.ro - pe care urma să o pun în practică cu un prieten din Cluj, o baza de date cu obiectivele din România. Idee complexă. A "degenerat" într-un search engine de trenuri şi autocare; ideea, că aplicaţia nu a văzut lumina, deşi aveam "împrumutate" bazele de date necesare şi am lucrat destul de mult la aplicaţie. Într-un fel îmi pare rău că nu i-am dat drumul şi ăsteia, că nici acum nu există aşa ceva în România (căutare integrată între autocare şi trenuri, inclusiv cele private). Nu furaţi ideea :)

Mai târziu, dacă tot stătea degeaba domeniul, i-am dat drumul ca blog de călătorie. Au trecut lunile, am mai învăţat una, alta, apoi am mai participat şi la ceva coferinţe (Wordcamp, WebStock). Am mai prins şi câteva idei de la Sorin Tudor în cadrul unui internship de PR online la pr365.ro, deşi nu mă prea atrage treaba asta cu pr-ul, dar am nevoie de ea. O parte din colegii de internship de atunci lucrează ca PR'i la diverse firme/agenţii.

Site-ul a crescut, nu a mai intrat în hainele vechi. I-am făcut 3 upgrade-uri de la naşterea lui, al patrulea se vrea în curând. Din încăpăţânare nu am vrut să îi las spaţii de reclame, dar depăşesc repede etapa asta.

Pe 1 decembrie, de ziua ta şi a mea, am dat drumul la jucăria cu obiectivele turistice din România. Şi-a avut părinţii (măcar unul) într-o pagină de pe Drum Liber care a strâns singură aproape 100 000 de vizitatori.
Este Google Maps API cu duiumul şi o bază de date strânsă şi muncită de mai mulţi oameni (şi nu doar).

Recent i-am pus faţă nouă, zic eu că este unul dintre site-urile mişto din România. Foloseşte responsive design.

§2 Ce hardware folosești?

Sunt un om destul de simplu, am folosit în ultimii ani laptop-uri. Toshiba îmi place, nu m-au lăsat la greu niciodată şi tastatura mi se pare a fi cea mai bună de pe laptop-uri. Cel din prezent e un i3 cu 4GB RAM. Back-up-uri externe fac din când în când pe un Western Digital mai mare.

Telefonul trebuie să aibă autonomie mare, altfel e degeaba. Călătoresc foarte mult şi mult în natură. Am un dual-sim de la LG care chiar mă ţine 6-7 zile fiindcă vorbesc mult, altfel, zice că rezistă peste 2 săptămâni, dar nu i-am putut testa latura aceasta încă.

Încă folosesc un ultra portabil antic aparat foto FujiFilm FinePix A510 luat mai demult din Germania. Mândria mea e că sunt singurul pe care îl ştiu care şi-a negociat un aparat foto (sau orice alt produs) într-un magazin mare (minus 20 de euro).

La capitolul orientare folosesc un Garmin eTrex Vista HCx. Nu doar la orientare, ci şi la marcare şi coacere de hărţi.

§3 Software?

Am renunţat primăvara 2011 la Windows în favoarea Ubuntu. L-am pus la punct şi sunt cel puţin la fel de productiv în Linux, iar din unele puncte de vedere sunt mai eficient acum.

Cele mai folosite programe sunt Firefox, Chrome, Opera. În trecutul apropiat mă gândeam să trec pe Chrome, dar mai recent descopăr bug-uri în el şi Firefox-ul începe din nou să se mişte bine, aşa că a dispărut motivul. FileZilla pentru FTP. Terminal-ul e pentru chestii mai rapide: 3 linii de cod gata făcute fac uneori mai mult decât 100 de click-uri.

Phatch PHoto bATCH Processor pentru watermark-uri la poze. Dacă e să arunc o privire la TV, folosesc TV-MAXE, un soft fain românesc cum nu găseşti pe Windows.

Folosesc Qlandkarteqt pentru a mă juca cu ce scot de pe aparatul GPS sau să pun pe aparat trasee ori hărţi. Back-up extern am la Ubuntu One (serviciu inclus în OS). Destul de des folosesc şi TeamViewer pentru a mai ajuta pe câte cineva cu te miri ce prin calculator, fie că e Ubuntu (am "convertit" vre-o 10 oameni la mişcarea linux) sau Windows de orice generaţie.

Pentru ciudăţenii şi teste ţin şi un Oracle VirtualBox cu Win Xp care porneşte mai repede decât pornea nativ pe vechiul calculator.

Folosesc mai multe unelte Google: Gmail (tata oricărui client de email şi cel mai bun filtru anti-spam), Docs (acum Drive) - ne ajută foarte mult la a colabora online, YouTube, Maps, etc. Imi tin albumele foto online pe Picasa.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Îmi zâmbeşte ceva cu USB3 + SSD. Încă mă gândesc dacă va fi Toshiba sau mă risc la un Asus/altceva. La capitolul foto îmi doresc 2 aparate, un portabil mic de la Canon şi un DSLR bun. Sunt deschis la variante, ştiu doar în linii mari ce vreau.

Mie îmi doresc să mi se îndeplinească 2 dorinţe:
1. să crească şi mai tare Drum Liber & co. şi să avem o echipă harnică şi frumoasă
2. să văd măcar vreo 20 de locuri noi anul ăsta (deşi cred că depăşesc baremul).

Vouă vă doresc să vă bucuraţi cât mai mult de viitoarele aplicaţii de mobil (Android & iOS) cu obiectivele turistice din România. Ideea aceasta e din categoria "to be continued" - lucrăm la primele etape şi în august ne apucăm de munca efectivă (dezvoltarea se va face în Timişoara şi München).