# «

Eugen Erhan

Eugen Erhan


Designer la Brandient, co-creator Fredo&Pid’jin®
Publicat: 25 ianuarie 2011

§1 Cine ești?

Sunt Eugen Erhan, cat owner, și fac trei lucruri: sunt designer la Brandient, desenez Fredo&Pid’jin® și țin un curs la facultatea de design. Lucrez fulltime de 10 ani, și am mai făcut advertising și animație 3d.

§2 Ce hardware folosești?

Trăiesc o viață dublă: PC acasă și Mac la birou. Nu cred că m-ar distra să le inversez. Sunt mai atașat de PC-ul de acasă, pentru că am contribuit la nașterea lui (alegând componente dintr-o listă). Pe de altă parte, de 10 ani m-am obișnuit să asociez mental Mac-urile cu ideea de muncă, prin urmare iubirea mea pentru Apple va fi mereu limitată.

Folosesc pentru ilustrație un Wacom Cintiq, care-mi permite să desenez direct pe ecran, și care, când se strică Logitech-ul, devine un mouse foarte scump. Mai am un HTC Legend, și un laptop din 1991, o bijuterie de 8 kg, pe post de exponat (funcțional!).

§3 Software?

Prima mea iubire a fost Lightwave 3D. A fost și primul program de grafică pe care l-am folosit mai serios, cam din ‘97, și atunci făceam absolut orice numai și numai în el: ilustrații, texte, montaj - orice. Funny, privind în urmă. În timp m-am mai atașat și de alt soft relativ necunoscut, Digital Fusion, similar oarecum cu Combustion. și LW3D și DF aveau interfețe absolut unice și adorabile, dar in timp au migrat catre standardele din piață. (e cam anapoda să ai shortcut “u” pentru undo, și “U” pentru redo, și nici să nu poți să le schimbi).

M-am obișnuit să folosesc Lightwave pentru grafica 3D, AfterEffects și Vegas pentru video, Illustrator, Photoshop și InDesign pentru layout. Însă acum, aprox. 90% din munca mea se întâmplă în Illustrator. Am folosit și Freehand timp de vreo 6 ani, dar nu-mi e dor. În loc de MS Office folosesc Google Docs.

Pe Pid’jin îl desenez în Flash.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Cred că e mai bine să nu aștepți niciodată setup-ul ideal. Trebuie să lucrezi cu ce ai, și de multe ori limitările tehnice te obligă să-ți gândești mai bine proiectul. Am făcut majoritatea animațiilor mele pe un calculator cu un procesor mai slab decat al unui iPhone, și în zilele acelea chiar mi-aș fi dorit un PC rapid. În ‘99 aveam nevoie să filmez un walkthrough, dar nu aveam cu ce, așa că am facut 36 de poze, le-am scanat, și apoi am făcut morph manual între cadre. A ieșit un film comparabil cu ceea ce vede un om după o supradoză de diluant industrial; semnificativ mai cool decat ce mi-ar fi ieșit dintr-o captură video obișnuită.

Fascinația pentru hardware mai puternic se transformă uneori într-o scuză pentru a sta pe bară, și e păcat. Orice lucru care poate fi schițat pe hârtie poate fi reprodus pe calculator, într-o formă sau alta. Iar abordările maximale nu sunt mereu cele mai spectaculoase. Setup-ul ideal este “bloc de desen”. Also: calculatorul cocoșează.