# «

Andreea Năstase

Andreea Năstase


Copywriter devenit planner și persoană enervantă
Publicat: 22 aprilie 2010

§1 Cine ești?

Sunt probabil multe lucruri dar toată lumea mă știe ca 'Deea care a plecat în Manchester să facă publicitate'. Am plecat să studiez asta după ce am lucrat o vreme în Leo Burnett în București și am decis că am ambiții mai mari și alte planuri pe viitor așa că m-am dus la 'mama planningului', Marea Britanie.

Am făcut o grămadă de lucruri pe timpul facultății, de la vopsit garduri și pereți până la ceaiul zilnic în departamentul de strategie al TBWA\Manchester unde am lucrat pentru clienți noi și interesanți și am furat meserie de la cel mai bun șef din lume. Pentru că acum termin facultatea și sunt în mijlocul examenelor e o perioadă de tranziție - așa că n-am voie să spun unde o să lucrez până nu se finalizează dar o să fie în Londra!

De ce? Păi un plan B ar fi fost să mă fac arhitect (designer de interior) sau type designer dar nu pot să desenez nici să mă bați, iar singura mea tangență cu cealaltă e caligrafia (care surprinzător se învață ușor).

§2 Ce hardware folosești?

Când am venit la facultate am avut un laptop. Laptop generic. Fujitsu Siemens cu Windows Vista pe el și sincer cred că 2 ani de zile mi-a omorât neuronii încet dar sigur - am consumat mai multe pastile de cap decât am mâncat ciocolată (ceea ce sună rău, știu) până când am început să lucrez pe un MacBook oldschool, negru de 15". S-a schimbat totul și aș vrea să exagerez dar nu sunt genul. Momentan se mulează mai bine pe nevoile și dorințele mele, nu pot spune că îmi lipsesc jocurile sau alte lucruri din Windows și cu siguranță nu îmi lipsesc programele.

Alte lucruri nu am încă pentru că mă împart între două case - a mea și a prietenului care n-a rezistat și a luat un Samsung HDTV la care a conectat un Acer Revo drept media centre dar momentan servește doar pentru filme și documentarele pe care i le cer eu :)

Telefonul o să-l schimb curând pe un nou iphone și unii probabil o să înceteze să mai citească de aici încolo, gândindu-se că sunt o snoabă cu produsele ei Apple dar am reușit să am grijă de același telefon suficient de mult încât să fiu sigură că n-o să-l pierd, scap sau distrug în vreun fel. Nu sunt fană HTC și nici Android în general, ca sistem de operare, iar abonamentele sunt aproape la fel de mari pentru iPhone ca pentru un Desire.

Poate suna a și mai mult snobism dar sunt paranoică în legătură cu datele și lucrurile din telefon, de la mailuri, mesaje până la numerele altora și tot ce înseamnă rețele sociale (deși alea contează mai puțin) și prefer să folosesc extensiv MobileMe în loc să depind mereu de Google, de mail, de documente, de contacte și restul.

Sunt foarte lo-fi momentan cât călătoresc destul de mult dar nu pot să zic că mă deranjează :)

§3 Software?

Aici e mult de zis.. da, plătesc pentru software-ul pe care îl folosesc şi n-am o problemă cu asta; folosesc din ce în ce mai puţine aplicaţii de desktop dar de obicei aranjez poze cu Picasa, am Adium pentru Google Talk şi cam atât din moment ce m-am distanţat de alte programe gen Yahoo, NU am client de desktop pentru Twitter pentru că asta îmi mai lipsea; în schimb am Twitterrific şi cam atât. Feedurile le citesc prin Google Reader încâ dar plănuiesc să schimb asta - din Google Reader de obicei se duc în Instapaper sau în Delicious şi când am timp le citesc în pat, în autobuz, pe unde mă aflu.

Folosesc Yahoo Pipes în mod extensiv pentru a cosmetiza feedurile mult prea bogate. E minunat să pot să filtrez un feed al unui ziar (integral) şi să nu îmi vină articole care oricum ar trece neobservate (ex: un mix al câtorva surse pe care le urmăresc sau Lifehacker filtrat - fără 'Windows', 'Google Voice', 'Android', 'Blackberry', 'HDTV'). Yahoo Pipes pare greu de folosit la început (dacă eşti genul de persoană care să stea să se întrebe 'ce înseamnă RegEx? Ce-i PERL?') dar există ghiduri care îl îmblânzesc şi limitează câte articole primeşti, ce autori nu te interesează, ce cuvinte cheie nu te interesează - de ex. Blackberry, Windows, Amy Winehouse şi multe altele pentru mine.

Folosesc Firefox, folosesc Adblocker Plus şi ClickToFlash (când sunt pe Safari) care îmbunătăţesc şi viaţa bateriei dacă e cazul - vorba lor, any crash is probably Flash. Am Readability pentru articole greu de citit şi îl mai scot din când în când. ŞI era să uit - DropBox! Mai util decât orice altceva; de când sincronizez fişiere cu el, aproape nu mai am nevoie de stick USB.

În rest, heavy usage pentru Powerpoint/Keynote...cele cunoscute, vechi şi plictisitoare!

Workflow-ul e o chestie de obişnuită/disciplină; e foarte uşor să te pierzi în multe ştiri, site-uri, feeduri am foarte multe dar cheia e să le citesc dimineaţă pe toate înainte să mă apuc de lucru şi pe cele serioase abia seara; dimineaţa totul e panică şi dezastru dacă deschizi ziarele şi implicit site-urile lor. Am descoperit că de când am renunţat la ele, ştirile importante ajung ele la mine...şi seara podcastul Guardian e mai util decât 1000 de voci care aruncă cu pietre sau descoperă apa caldă. Şi aşa pot să mă apuc de lucru...

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Setup-ul meu ideal ar fi cât mai puțin timp petrecut la calculator! Mă gândesc că poate când mă mut să îmi iau un iMac de 27" sau un MacBook Pro de 15" în caz că la serviciu trebuie să am calculatorul meu (se practică). Eu înclin spre iMac pentru că m-am săturat de laptopuri și căratul lor de colo-colo.

Vreau să am camera mea de studiu, colţişorul meu de nebunii și scris pe bloguri sau lucrat la prezentări și tras cu ochiul la Geekologie. Netbook-ul n-a fost niciodată o opţiune pentru că m-ar călca pe nervi, aşa că da, o să investesc într-un iPad. Cândva, când o să mă satur de calculatoare cu totul și o să vând restul! La ora actuală nici nu ştiu cât o să coste dar cred că viitorul e mobil. Dacă aveam un iPad când am intrat la facultate, aș fi terminat ca o persoană mai întreagă la minte..

Tot viitorul rezervă şi un D90, pe care l-am ochit demult şi pe care l-am aşteptat mult şi bine. Prietenul meu vroia să investească într-o cameră HD să-şi filmeze aventurile cu bicicleta dar cu noul D90 poate le ochim pe amândouă într-un aparat. În câteva luni cred că îl rezolv, dar mai înainte banii o să fie investiţi într-o excursie de sfârşit de facultate. Sau poate ambele la un loc!

După capul meu, în momentul în care m-am mutat singură, fără să închiriez cu altcineva, îmi doresc fix astea trei lucruri: un imac, un D90 şi o bicicletă Van Moof :) şi mai puţin hardware legat de calculator.

Cât despre cum îmi închipui eu viitorul, prefer să nu mi-l închipui deloc, să îl aştept (urmează un clişeu) cu braţele deschise şi să mă bucur de ce vine, decât să-mi creez nervi şi frustrări că ce există nu îmi satisface nu-ştiu-ce cerinţa sau nu e cum mi-am imaginat. Să fie!