# «

David Stroe

David Stroe


designer
Publicat: 24 februarie 2011

§1 Cine ești?

Pe scurt, încerc să dau un aspect frumos și o utilitate lucrurilor care merită.

Am început în 1994 cu puțin tipar, apoi, din liceu, în 1996 am descoperit Paint Shop Pro, Internetul și tag-ul <img>. În 1999 am învățat puțin design industrial (alături de Volkswagen și Skoda) pentru ca prin 2002 să mizez pe freelance (web și editorial) cu americani, australieni și ceva japonezi, dându-mi  peste cap programul de lucru și somn. În perioada asta am ajutat ca moderator forumul Design-Kulture și secțiunea de grafică a forumului Softpedia, unde am cunoscut majoritatea oamenilor buni din designul românesc.

După o vreme, întors acasă, am adăugat la lista de „designuri” și pe cel de interior, iar în 2004 m-am alăturat unui amic pentru a dezvolta proiectul OrasulSUCEAVA.ro. Am continuat să fac design ca freelancer, în special editorial și web și am colaborat cu multe agenții și clienți deosebiți din țară. Mai târziu, în 2007, odată cu venirea mea în București pentru a mă alătura echipei BrandTailors, am descoperit că direcția în care trăgeam designul pe care îl făceam era, de fapt, branding.

Am încercat trei facultăți (informatică, design, comunicare) de care m-am lăsat pe rând din cauză de informație neactualizată, corupție, neînțelegeri cu profesorii și lipsă de timp, nu neapărat în ordinea asta.

Când îmi fac timp, mai scriu pe twitterblog sau facebook. Sunt pasionat de relația omului cu natura, bucătărie, astrofizică, fotografie, muzică, tâmplărie și puțină filosofie care să le unească pe toate. Singurul design de care nu m-am atins încă este cel vestimentar. Deși sunt pasionat de utilitatea hainelor, încălțărilor și accesoriilor din categoria „trekking” și „mountain” pe care prefer totuși să le încadrez deocamdată la design industrial.

§2 Ce hardware folosești?

După multe încercări am rămas fidel PC-ului, chiar dacă de felul meu nu mă bag la jocuri pe PC.

Acasă am folosit dintotdeauna un „custom rig”, asamblat personal, cu plăcere și răbdare, din piese luate individual. Mouse-ul Microsofte prietenul cel mai vechi, îl am încă din 2002. În rest îmi fac câte un upgrade cam odată la 8-10 luni. La birou am avut ultima oară unDell Vostro 400 cu i5 și un monitor NEC de 21 cu panel Samsung S-PVA.

Acasă rulez un Intel Quad Core cu 8Gb de RAM. Placă de bază ASUS, video pe nVidia, cca. 3 Tb pe hard-uri Western Digital (dintre care unul extern, prin FireWire) unde-mi stochez munca, albumele de muzică și pozele. Țin mult la imaginea de pe monitor, iar acum lucrez pe un Eizo L985EX (cu panel Hitachi S-IPS de 40ms) pe care l-am luat refurbished la un sfert din prețul de atunci de pe piață. Monitorul stă 60% din timp pe portret, fiind ideal pt navigare și construire de site-uri, precum și pt desen de postere (un A3 încape la dimensiune reală); în restul de 40% din timp, stă pe landscape pentru layout de reviste, broșuri, cărți, rapoarte, pentru prelucrat fotografie sau pentru văzut filme.

Fotografia e o pasiune stârnită prin 1999 pe care am început-o cu un Praktica MTL3, cu un Pentacon fix de 1,8 / 50, un Tair 11A 2,8 / 135 și un Sirius 28–70 wide cu zoom. Dar pentru că în timp s-a tocit o piesă din mecanismul aparatului, n-am suficient control pentru iluminarea obiectelor în „studio” și în același timp cochetez cu ideea de video și video-fotografie, am trecut pe digital cu un Nikon D5000. Am adaptat la el obiectivele vechi, iar pe lângă cel de kit (18-55), mai am un Nikkor 55-200 și un fix manual de 1,8 / 50. Deocamdată improvizez lumini și reflectori, dar am o telecomandă, un trepied și două carduri de 8Gb. Mi-am promis ca din 2011 să-mi dedic mai mult timp tehnicii de fotografiere :-)

Odată cu apariția Android, am trecut pe HTC Desire și profit des de conceptul din (propunerea de) slogan: „There's a hack for that”. Îl folosesc pentru citit știrile din Google Reader, jocuri, hărți, agendă, telefon și bineînțeles browsing.

Până la telefon, am preferat să îmi port muzica (și să o ascult) pe un Sony Walkman, care, la aceleași costuri și dimensiuni ca un iPod Shuffle oferă în plus personalizări, ecran și radio.

§3 Software?

Când pornesc Windows 7 x64 se deschide implicit Skype, DropBox, iRotateTinyGrab, TweetDeck,  BitTorrent, Panda Cloud Antivirus și Yahoo! Messenger, apoi cu mânuța mea deschid Chrome-ul și ferestrele de aplicație pentru Gmail, Grooveshark, Google Reader, BaseCamp și Facebook. Alături se mai deshide Total Commander, Photoshop, InDesign și când e nevoie Illustrator sau Ligthroom. Notepad îmi e prieten bun. La nevoie, FontLab mă ajută să adaug diacritice la fonturi sau, evident, să mai desenez câte ceva experimente. Premiere Pro și After Effects sunt la îndemână de asemenea. VLC își face și el treaba în fiecare seară. Firefox, Safari, Opera și IE9 sunt acolo doar pentru teste și doar atunci când BrowserLab nu e suficient, iar suita Office e acolo pentru situațiile când Google Docs nu face față. CoreDRAW X5 rămâne pentru când am nevoie de desen avansat sau conversii la fișierele vechi. Am făcut trecerea la Illustrator și InDesign după mai bine de 10 ani de Corel, deci nu pot scăpa de el așa ușor.

Pe telefon am Android 2.2 (Froyo) și pe lângă aplicațiile implicite folosesc frecvent Hello ExpenseBasecampGroovesharkAutoCad SketchBook Mobile ExpressGoogle SkyMapLa Cinema sau Skype și jocurile Freecell SolitaireDungeon HunterBonsai Blast,Radiant HDAir Control sau Fruit Ninja. Evident, am și Angry Birds, dar nu mai stau așa des pe el. Un joc drăguț e Find Differences, e un fel de fitness pentru ochii și mintea oricărui designer.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Cred că am deja set-up-ul ideal. E important să știi să te descurci cu ceea ce ai și atunci când e cazul, să descoperi singur ce ai nevoie și să analizezi bine achizițiile. Mi se pare normal pentru un om care ține la uneltele sale să știe cum funcționează și ce anume merită ajustat pentru a îmbunătăți situația. Într-un fel, e ceea ce zice Alan Kay: „People who are really serious about software should make their own hardware”. Un alt motiv pentru care prefer sistemele PC asamblate din componente alese atent. La finalul zilei, am o unealtă cu siguranță mai performată decât cel mai eficient Mac, Dell, HP sau orice altceva, la cel puțin o jumătate din preț și cu posibilitatea oricărui upgrade (efectuat personal) fără a risca pierderea garanției :-)

Și cel mai probabil, următorul upgrade va fi un SSD pentru drive-ul C:\ în măsura în care prețurile mai scad puțin și eventual un al doilea display.