# «

Daniel Voicu

Daniel Voicu


copywriter
Publicat: 22 ianuarie 2012

§1 Cine ești?

Sunt un copywriter care a început să lucreze în digital, după care a trecut și la formele “traditionale” de advertising. În zona online, mă interesează strategia de conținut și UX, în special. În restul timpului sunt un tip care scrie rar pe blogul propriu și - poate chiar mai rar - pe {Copy:Ro}, un site pe care l-a lansat în ideea de a învăța mai multe despre copywriting, împreună cu alți oameni interesați de publicitate. În timpul liber scriu, citesc sau cânt la muzicuță.

Am avut o perioadă în care m-am implicat în traducerea unor softuri pentru distribuțiile de Linux. Am făcut și mici tutoriale de configurare a unor componente hardware (care pe vremea aia nu aveau mare suport pe acesta) și am scris recenzii de software și distribuții.

Pe la 17 ani, am reușit să îi iau un interviu prin email lui Eric S. Raymond, pentru Linux Magazin. Încă mai am acel număr al revistei, dar în momentul acesta aș pune cu totul alte întrebări față de cele de atunci, puțin mai serioase :)
Mai târziu, în timp ce lucram la Softpedia, i-am luat un interviu in-depth lui Paul Frields, Project Leader al Fedora din 2008 până în 2010. Prin 2008-2009, am colaborat și cu Open Source Living, unde am apărut, o perioadă, sub un pseudonim britanic.

Îmi plăcea să petrec foarte mult timp pe forumurile de Linux, în special pe cele ale Ubuntu. Pe la începutul liceului m-am apucat să învăț programare pe cont propriu, deși eram la o clasă cu profil uman. Lucrul ăsta cred că m-a ajutat foarte mult să înțeleg mai bine tot ceea ce înseamnă online, digital. Am lucrat din vara lui 2008 până în ianuarie 2011 la MB Dragan. Din aprilie 2011 lucrez la HIPPOS, unde combin digitalul cu ATL-ul și BTL-ul. Mi-am dorit de mult timp asta și sper să le îmbin cât mai frumos.

§2 Ce hardware folosești?

Laptop Acer Aspire 5715z (cu mici îmbunătățiri la capitolele memorie și stocare) și un monitor Samsung conectat la el. Am o tabletă Wacom primită cadou cu câțiva ani în urmă, pe care o folosesc uneori in Illustrator. Un iPod Shuffle este tot ce am cumpărat de la Apple până acum. Nu îmi place să îmi schimb hardware-ul foarte des, prefer să îl folosesc până își dă (aproape) ultima suflare. Cred că e mai economic asa. Pentru backup și un plus de stocare, folosesc un Seagate BlackArmor. Chiar dacă nu are legătură cu hardware-ul, pe birou am și un pinguin făcut de Andreea, după modelul lui Tux. E destul de amuzant și seamănă foarte bine cu mascota Linux. :)

§3 Software?

Folosesc în paralel Windows 7 și Ubuntu 11.04. Niciun soft de “time management” sau task management nu a reușit să mă convingă că îmi este util. Pentru task-uri, hârtia și pixul sunt sfinte și nu le-aș da pe niciun gadget de task management. Țin un carnețel în preajmă și câteva pixuri colorate cu care mai “desenez”. Tot la ele apelez și atunci când fac mind maps. Când lucrez, încerc să mă concentrez asupra unei singure aplicații – nu îmi reușeste întotdeauna – și asupra unui singur task, fără a da atenție altora.

Acestea ar fi câteva din soft-urile pe care le folosesc în mod curent:

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Set-up-ul ideal… nu cred că am unul, dacă ne referim la hardware. Sunt mulțumit cu ce am acum. Poate că mi-aș face câteva upgrade-uri. Poate că mi-aș cumpără o tabletă, dar nu un ebook reader, tocmai pentru că aș avea nevoie de mai mult decât un gadget pentru citit cărți. Iar când e vorba de citit, prefer cărțile tipărite.

Dacă ne referim la set-up ca mediu în care lucrăm, set-up-ul meu ideal ar fi acela în care aș putea învăța oricând ceva nou, în care rutina n-ar exista. E puțin utopic, dar tocmai asta face lucrurile mai interesante și mă motivează să merg mai departe.