# «

Dan Berte

Dan Berte


Managing Director MB Dragan, bourgeois
Publicat: 28 februarie 2011

§1 Cine ești?

Ardelean de București. Am fost, pe rand, mic jupân făcător de rețele WiFi gratuite (defunctul cfree.ro) prin locuri publice, nene cu agentie de print, onliner corporatist la Vodafone, făuritor de aplicații mobile și peren-în-private-beta rețele sociale obscure. Pun rar HB-ul pe A3-uri ca să fac wireframes, că-s prins justificat în meandrele managementului de agenție online (MB Dragan).

Off work postez despre obiecte kosher pe Notes on Objects. Scriu doar despre obiectele pe care le am sau intenționez să le cumpăr.

Când fug de muncă mă găsești jucând Agricola sau asamblând LEGO.

Îmi plac pantofii de la Camper, cafeaua, bucătăria indiană și explorarea spațială.

§2 Ce hardware folosești?

Acasă lucrez pe un MacBook Pro 13" din 2010. Toate Mac-urile pe care le-am avut au purtat numele Carolina și ăsta e Carolina 5. I-am montat un SSD X25-M și 8GB RAM ca să nu mai simt nevoia de upgrade. Îl iau cu mine, într-un Crumpler Little Stevie, alternativ cu iPad-ul 3G 16GB - pe care nu intenționez să-l schimb la următoarea generație. Am legat un sound system Sony pe cablu optic la un Airport Express 802.11n și fac AirShare. Mă uit la filme pe 6mp de perete cu un videoproiector pe care nu-l pot lega la Apple TV. Nu am televizor și nu-mi doresc unul.

Pe birou am genialul LEGO Shuttle (#10213) și alături lui, un flip clock.

Am două iPhone. Un iPhone 2G și un iPhone 4, cel din urmă pe nume Olguța.

La muncă am un Mac Mini (2008?) legat la un monitor Dell, un keyboard Apple wireless lângă un Magic Mouse și un Magic Trackpad. Ascult streaming Guerrilla permanent pe niște Harman Kardon Soundsticks II.

Nu pot citi nimic pe laptop sau iPad așa că am la ndemână un Kindle 2.

Prin buzunare am un pix negru Bic, un memo book Field Notes, un Opinel no.6 și o lanternă tactică Ultrafire.

Conduc o mașină de producție recentă. benzină TSI, marcă din grupul VAG și numere de Cluj.

§3 Software?

Pe iPhone am două 'ecrane' cu apps și asta miră pe toată lumea.

Fix la fel, pe Mac-uri o să vezi Mail.app, Y!M, Safari,  iTunes, Pages si un Tweetie deschise. Mi-am 'tunat' Safari cu plugin-ul Click2Flash care dezactivează orice urmă de Flash. Astfel că orice video de pe platformele mari se încarcă smooth in h264, nu-mi crapă niciodată browserul, nu urlă ventilatoarele și mă tine dublu bateria laptopului.

Site-urile mi le modific cu Transmit pentru FTP, Coda pentru cod și Fireworks pentru layouts.

Am abonament de Mobile Me. Îmi cumpăr muzica de pe iTunes. Fac beta testing de vreo 4 ani pe Skype pentru Mac și, recent, pentru iPhone.

Pe iOS sfânta optime e formată din Instapaper, Mail, Safari,  Twtter, Calcbot, Unity și Whatsapp și VLC.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Băi, eu vreau să văd Pământul de pe orbită. Și să avem o cameră HD pe lună, îdreptată spre pământ, care să facă stream live și continuu. Cred că o să prindem ambele.

Ca nevoi imediate mi-ar plăcea să pot lega simplu un Apple TV la un videoproiector și să nu mai trag cabluri prin casă pentru sistemul surround. Azi rămâne complicat. Îmi pare rau de cei ce au TV si nenumărate box-uri stivuite sub el.

Setup-ul de lucru Ideal ar fi un iMac de 27" pentru acasă și un MacBook Air 11" pentru drum. Si un Mirra de la Herman Miller. Va rămâne ideal pentru că nu o să mă bucur niciodată de ele. Un upgrade la birou, insa, ar fi macar estetic binevenit.

Urmăresc ce face HP pe partea de mobile și pun rămășag că viitorul lor e mai strălucit decât al Android.

Vreau să nu mai găsesc scuze și să restaurez arcade cabinet-ul care stă prăfuit pe terasă.