# «

Cristian Ştreng

Cristian Ştreng


mobile developer, antreprenor
Publicat: 2 martie 2011

§1 Cine ești?

Sunt Cristi Ştreng, locuiesc în Oradea, am 30 de ani, sunt căsătorit şi am doi băieţei de 2 ani respectiv 9 luni. Sunt freelancer şi developer independent de aproximativ 6 ani, iar acum pun bazele unui startup împreună cu doi prieteni.

Ca dezvoltator independent am realizat aplicaţia MGMaps, o alternativă la Google Maps cu suport pentru hărţi offline. A fost destul de răspândită acum câţiva ani şi încă mai este folosită, deşi numărul telefoanelor cu JavaME este în scădere şi există alte aplicaţii alternative pe iPhone şi Android. Am realizat şi alte proiecte ca RO.tel, premiat la concursul HTC Android Challenge Romania.

Ca freelancer am dezvoltat software pentru clienţi mici şi mari, printre care Endoxon şiTrapster – majoritatea proiectelor au fost aplicaţii mobile.

În 2010 m-am implicat în proiectul Let’s Do It Romania în cadrul echipei de IT, am făcut hărţile web cu deşeurile şi traseele de colectare precum şi aplicaţia mobilă JavaME.

Îmi place să ştiu “totul” într-un domeniu aşa că m-am implicat în multe ramuri ale IT-ului. Am încercat aproape toate tehnologiile de programare – am realizat aplicaţii mobile pentru JavaME, iOS, Android, Blackberry, Maemo, Windows Mobile, aplicaţii desktop Windows, Java, Flash, aplicaţii web, administrez şi optimizez baze de date şi aşa mai departe. Mă pricep la administrarea şi securizarea serverelor – m-am ocupat de asta în liceu şi în timpul facultăţii şi încă mai am grijă de serverele mele şi ale prietenilor.

§2 Ce hardware folosești?

Folosesc un HP Elitebook 8730w dual-core 17”, cu 6GB ram şi un SSD Intel X25-M G2 de 160GB. Fiind un mobile workstation nu simt nevoia unui monitor extern care mi-ar complica workflow-ul prin rezoluţia diferită, singurul periferic pe care îl am “conectat” tot timpul este un mouse wireless Microsoft.

Ca telefoane am şi folosesc încă multe modele pentru dezvoltare, în special Nokia – în total vreo 5 telefoane de la 6233 la N8 – şi Android – HTC Dream G1 şi HTC Desire, acesta din urmă fiind telefonul meu principal.

Desktop-ul de acasă are vreo 6 ani vechime şi are rolul de server de fişiere. E un Athlon 64 single-core cu un monitor Samsung de 19”. Pentru filme am un WDTV Live legat la TV, două hard-disk-uri externe şi un adaptor wifi.

§3 Software?

Pe laptop am instalat Windows XP 64-bit pe care îl folosesc cu succes ca sistem de operare principal. Nu îmi displace Windows 7 şi probabil îl voi avea pe următorul sistem, momentan nu am nici un motiv de upgrade. Am VMware pornit o bună parte din timp cu maşini virtuale Mac OS X Snow Leopard, XP 32-bit, Windows 7, Ubuntu Linux.

Browser-ul principal este Firefox, cu Chrome pe locul doi. Topul s-ar inversa dacă aş avea funcţionalitatea completă a Firefox-ului în Chrome. Email-ul îl ţin în Outlook, îmi place şi Gmail pentru notificările instant pe telefon. Pentru IM am Pidgin şi Skype. Documentele sunt în Office 2003 şi Google Docs. Am o versiune mai veche de Webshots care îmi roteşte background-ul în Windows. Accesez Twitter şi Facebook pe web dar mai ales pe mobil, îmi place mult integrarea contactelor Facebook în Android/HTC Sense.

Pentru backup şi alte automatizări am făcut câteva scripturi shell pe care le rulez în Windows/Cygwin din Task Scheduler sau din linia de comandă. Era să uit de Total Commander şi e unul din cele mai importante softuri pentru mine, îl folosesc ca file manager, command prompt, client de ftp, uneori şi client/downloader de web.

Programez 90% în Eclipse, din când în când mai scriu cod în Xcode, Visual Studio .NET, Flash Builder, vi, TextPad.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Sunt în general mulţumit de setup-ul meu. De când am ssd mi-am dat seama cât de încet e procesorul uneori, din păcate nu prea sunt procesoare de laptop mult mai rapide. Aş vrea un quad-Core i5 sau i7 la 3+ GHz, dar fără să sacrific mobilitatea. Anul acesta îmi voi lua poate încă un laptop mai mic şi mai uşor, de 11-13”.

Pe viitor aş vrea ca producătorii de hardware şi software să păstreze calitatea produselor, eventual să le îmbunătăţească – sunt prea multe cazurile în care o iteraţie nouă a unui produs e mai proastă decât cea precedentă. Sunt încă uimit de diferenţa de viteză şi fiabilitate dintre ssd-uri şi hard disk-uri, sper ca ssd-urile să ajungă mainstream cât mai repede şi să înlocuiască hdd-urile în totalitate. Sunt dezamăgit de diversitatea şi fragmentarea platformelor mobile şi aştept o convergenţă spre una maxim două platforme şi dispariţia celorlalte.