# «

Constantin Nimigean

Constantin Nimigean


Editor oitzarisme.ro şi Love Issue
Publicat: 7 august 2011

§1 Cine ești?

Sunt DTP-ist de peste 10 ani la aceeaşi firmă, Softwin, unde proiectele mele-s bazate, în mare măsură, pe layout de cărţi academice/tehnice.

Lumea virtuală am făcut-o căutându-mi un loc în publicitate ca forumist pe răposatul AdAcademy şi căutând prieteni noi pe forumurile RadioGuerrilla şi FHM. De pe toate astea am adunat zeci de prieteni virtuali pe care i-am cunoscut şi personal, rând pe rând, şi i-am ademenit pe forumul Urma de unde am început să înţeleg mai bine cum stă treaba cu socializarea virtuală. În urma acestui val de prieteni cu care mă întâlneam virtual sub pseudonimul de oitza roz a apărut şi Oitzarisme, în ianuarie 2007, cu numele însușit în urma combinației dintre cuvintele oitza (mă descurcam greu cu diacriticele pe-atunci) și sufixul isme. Site-ul se vroia o sursă de inspiraţie pentru prietenii mei virtuali, un loc unde să le arăt ce găsesc interesant pe internet în materie de fotografi, pictori şi alte tipuri de artişti vizuali.

Uşor, uşor am început să dezvolt site-ul postând câte cinci artişti pe săptămână, artişti cărora le-am cerut drepturi de publicare pe e-mail iar cu mulţi dintre ei comunic şi acum, unul dintre visele mele fiind să beau câte o bere cu fiecare, la ei în oraş.

În paralel cu Oitzarisme, la împlinirea a patru ani de activitate, am lansat revista online Love Issue – un fel de rezumat al activităţii mele de persoană socială, sensibilă şi cu internet care stă zilnic pe zeci de site-uri de fotografi şi descoperă proiecte ce merită ambalate frumos într-un pacheţel şi arătate publicului de toate felurile. Cu ambele proiecte pe care le fac din pasiune, urmează colaborări foarte interesante pe care abia aştept să le pun în practică.

Din când în când mai fac DTP voluntar pentru LetsDoItRomania şi Revista Arte şi Meserii, grafică şi layout pentru Artclue.net sau scriu pe morcoveaţă.

Am şi momente în care mai încerc câte un proiect pe crowdspring, dar mă dezumflu repede când văd ce oameni pasionaţi sunt pe acolo. Am câştigat odată şase sticle de vin şi cred că-i suficient.

§2 Ce hardware folosești?

Sunt fidel PC-ului, deşi la birou folosesc şi un Mac. Nu prea mă pricep la detalii tehnice, ştiu doar că acasă acum am un calculator care merge foarte bine, foloseşte Intel Core i3 la 3.3 GHz şi are ataşat un monitor Samsung de 21.5. În cafenele, dimineaţă sau după job, mai iau după mine un DELL Inspiron Mini de 10 de pe care mai scriu mail-uri sau mai dau Like-uri.

La birou am un Mac Pro mai vechi iar PC-ul merge mai prost decât cel de acasă. Vorbesc la telefon pe un iPhone din 2007 şi mai fac poze cu un Canon 350D din 2005, nu sunt la curent cu tehnologia telefonică şi fotografică, prefer să stau spectator, să văd rezultatele de la alţii şi, eventual, să le scriu şi să-i pun pe blog.

§3 Software?

În primul rând, şi acasă şi la birou, nu pot să încep ziua fără Total Commander. Îmi beau cafeaua cu Gmail Notifier, Mozilla Firefox (Firefox Sync), Echofon, Yahoo Messenger, Winamp, Instapaper, Google Reader, TeuxDeux şi încep treaba.

Pentru layout, foloseam foarte des AdobeFramemaker dar de când a apărut Adobe InDesign s-a schimbat situaţia. Mai folosesc Adobe Illustrator pentru vectori, Adobe Photoshop pentru raster, Adobe Bridge pentru gestiune de imagini, Editplus pentru fişiere cu sursă cod, plus multe alte programe pentru diverse convertiri, automatizări şi înfrumuseţari (MathType, editoare LaTeX, Canvas, Irfanview, …).

Acasă, după ce deschid Total Commander, folosesc cel mai des Firefox cu taburile Gmail şi Google Reader permanent deschise şi îmi ocup o mare parte din timp facând browse printre artişti şi trimiţând mailuri. Apoi mai folosesc Irfanview pentru imagini şi PlainText dacă mi-am notat ceva în drum spre casă. Acasă nu prea stau pe Messenger, nu prea intru pe Facebook, nu prea socializez cu prietenii şi încerc să mă concentrez pe proiecte.

În metrou mă mai joc Sudoku 2 (Expert Mode :), Angry Birds, Prince of Persia Retro, Sokoban si Wolfenstein 3d. atunci când nu mă gândesc la cum să duc mai departe Oitzarisme şi Love Issue.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Set-up-ul ideal este pe jumătate construit. Am internet, am idei, stau lângă parcul Cişmigiu unde în fiecare joi îmi beau cafeaua alături de prieteni iar iubita mea, viitoare artistă, găteşte excelent.

Mai trebuie să lucrez la cele două proiecte şi, partea cea mai importantă, să-i susţin pe fotografii români care ştiu ce înseamnă un proiect, care au idei extraordinare şi care sunt convinşi că fotografie bună nu înseamnă aparat foto bun ci mult mai mult: idee, concept, execuţie, statement.

Asta trebuia să zic eu pe scena RoBlogFest când am primit diploma pentru locul 1 la cel mai bun blog Foto, dar m-am ruşinat.