# «

Alexandru Lăpușan

Alexandru Lăpușan


ZiMasterBlaster, co-fondator Zitec, Alpinet & altele
Publicat: 20 aprilie 2010

§1 Cine ești?

Sunt un om cu multe defecte, printre care cel mai important e poate acela că vorbesc mult, iar apoi intru în multe proiecte ca să și fac ceea ce spun.
Așa am ajuns să inițiez Alpinet în urmă cu peste 10 ani și Zitec în urmă cu peste 7 ani.
Astea nu au fost suficiente, așa că de acum 2 ani mă ocup și de VideoPublishing.com. Mai multe informații și mai multe proiecte se găsesc aici.

Timp liber nu mai există de ceva vreme (dacă prind 5-6 ore de somn pe noapte sunt fericit), pentru că Ruxandra și Alex jr. sunt două proiecte mult mai importante decât cele de mai sus.

Cred că numai dacă ne implicăm în proiecte dinamice și complexe putem să învățăm, să evoluăm. Alături de oameni pozitivi, constructivi și inteligenți nu există limite.

§2 Ce hardware folosești?

Pentru că îmi plac lucrurile mici și mobile :-), încă mai car după mine un Dell Vostro 1700, de care totuși încerc să mă las treptat.
Am început să urăsc laptopul, nu văd diferența între a căra un laptop (ok, chiar și mai mic) și a avea o bilă mare neagră (sau albă) legată cu un lanț de picior (e chiar mai rău, pentru că bila nu trebuie păzită în locuri publice).

Așa că la birou am trecut pe un desktop no-name dual-monitor (2xV-mark serios la intrare (aici clar mă interesează) iar laptopul apare în scenă din ce în ce mai rar. Asta numai pentru că am trecut de la Blackberry la un HTC Hero care mă ajută să fac multe operații chiar de la semafor (vă rog nu faceți la fel, mă refer la partea cu semaforul).

Folosesc acasă și un MyBookWorld de 2 TB pentru stocare date, nume de cod "Biterabitu", ce ar putea fi folosit și pe post de avion deoarece pe întuneric nu poți să faci diferența numai după sunet, iar muzica ce-l "acoperă" este servită dintr-un iPod mufat definitiv într-un Apple iPod Hi-Fi BoomBox. Evident, o telecomandă universală programată să "rule them all", inclusiv DVD-ul eBoda și aerul condiționat :)

§3 Software?

M-am mutat de ceva vreme în Chrome și mă simt foarte bine, iar de mobilat l-am mobilat cu set complet de mobila de la Big G.: Google Docs, Calendar, Notes și alte aplicații cu Feng-Shui bun, pe care de altfel le folosesc și de pe telefon.
Softul de pe Android îl puteți vedea dacă sunteți prieten cu mine pe Facebook și folosiți Sharoid.com - un proiect Zitec (sharing is caring! :)

Am folosit mult timp TheBat! pentru email, acum m-am mutat în Thunderbird de care nu sunt foarte mulțumit (da, știu, încă nu am trecut pe Gmail, e pe lista de ToDo).

Pe lângă browser și email mai țin deschise de obicei TweetDeck-ul (sharing is caring, da!?) și Foobar2000, ocazional VLC, Picassa. Ar mai fi câteva sisteme de cucerit în StarTrekOnline, dar am probleme cu călătoria în timp așa că mai mult timp îl țin închis decât deschis (BTW am parcat în The Risa Sector, am auzit că e relaxant).

Pentru organizarea în proiecte folosesc Zidox (producție proprie, Basecamp nu mă satisface), Eventum și... spreadsheeturi (OpenOffice dacă se poate), iar pentru comunicare/chat YahooMessenger și Skype.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

La electronicele de acum cred că aș adăuga o tabletă, mai mult pentru canapea, dar numai și numai și numai cu Android pe ea. Probabil va mai dura până apare ceva decent, dar cred ca și așteptarea lui HTC Hero a meritat.
În orice caz, nu aș sări la prima variantă scoasă pe piață, se pare că durează ceva până le fac cum trebuie.
In concluzie nu am un setup ideal, nu sunt prizonierul unei marci anume, vreau doar instrumente solide cu care să-mi fac treaba cât mai eficient și liber.

Pe viitor mi-aș dori să se mute toate aplicațiile în nori și aș mai vrea să nu (mai) fiu paranoic și să mă pot bucura de situație.
Să văd mai puțini oameni ce-și iau doza de endorfină cumpărând și consumând.

Nu ar strica dacă ar dispărea banii, sărăcia, majoritatea bolilor și aș avea un replicator de mâncare în bucătărie. Ok, fără bucătărie și fără farfurii de spălat.

Mi-aș dori să ajung mai des pe munte și să am mai mult timp pentru fotografie.
Nu în ultimul rând mi-aș dori o metodă mai bună de comunicare, cu lățime de bandă mult crescută. Vorbirea și scrierea au limitări tehnice ce mă frustrează. Pe când o variantă mai bună, se aude acolo sus?