# «

Alexandru Brie

Alexandru Brie


software developer independent și altele
Publicat: 5 iulie 2010

§1 Cine ești?

Sunt Alex Brie, 29 de ani. Inițial cunoscut ca blogger, din 2003 pe când îmi făceam studiile de master la Paris. În 2006 am părăsit Murex și m-am întors în România cu vise de antreprenoriat online.
Am abandonat pe rând toate proiectele începute în perioada aceea, dar am învățat enorm. Din 2006 până în 2009 am fost dezvoltator Ruby on Rails pentru un startup din State cu produse de real estate management online.

Din august 2008 am început să programez pentru iPhone iar din septembrie 2009 fac asta exclusiv, lucrând doar la diverse proiecte proprii (ex TouchBooksReader, Self Help Classics).

Îmi place mult libertatea descoperită în ultimii 4 ani a lucrului de acasă (sau de oriunde am internet); și mai mult îmi place libertatea propriilor proiecte.
Sunt casatorit din 2009, aș vrea să călătoresc ceva mai mult, mai fotografiez din când în când, îmi place mâncarea asiatică.

§2 Ce hardware folosești?

Programez așezat pe un scaun Markus de la IKEA, pe un MacBookPro unibody din 2009 de 15' cu ecran antiglare si hdd 320gb 7200 rpm. Am lângă mine un Magic Mouse. Când îmi amintesc, fac backup prin Time Machine pe un hard disc extern A-Data 500GB SH93 (relativ antishock și puțin antiacvatic). Atunci când sunt 'în priză' folosesc și o tastatură Microsoft Natural Ergonomic 4000 v1.0 pe care am cumparat-o în 2006 când începusem să sufăr de carpal tunnel syndrome. Rareori conectez și un mai vechi monitor extern Acer 22 inch care are însă culori ciudate și e cam obositor. În general îl folosesc pe post de tv, după ce îi conectez un (slăbuț și el) tunner extern Leadtek Winfast TV Pro II.

Vorbesc de pe iPhone 3GS 16GB, dar mai am un iPhone 1st Gen 16GB cu ecranul crăpat dar utilizabil pe care îl folosesc pentru teste. Citesc cărți și navighez ocazional de pe un iPad 16GB pe care l-am îmbrăcat recent într-o copertă Belkin Leather Folio.
Pentru fotografii ocazionale am un Panasonic Lumix TZ5, pentru cele speciale un Canon 550D.

§3 Software?

Stau pe Mac OS X din 2006 încoace și m-am obișnuit mult cu el, deși nu sunt un expert. Când nu scriu cod Objective C în XCode, scriu cod Ruby în Textmate (pe care îl folosesc cam mereu cand am de scris texte). Chrome sau Chromium de câteva luni încoace, presărat cu Safari și Firefox; Mail.app; Skitch pentru share rapid de screenshoturi, Flickr pentru poze, Echofon ca și client Twitter, VLC pentru a vedea filme, Vuze pentru a le descărca. VMWare atunci când sunt obligat să intru pe Windows.

Nu prea am workflowuri speciale, ceea ce explică lipsa-mi generală de productivitate, deși mai definesc uneori taskuri în Automator pentru a scăpă de treburi repetitive. Când chiar vreau să mă concentrez asupra muncii încerc să închid dacă nu conexiunea internet măcar programele de IM și Twitter.

§4 Care ar fi set-up-ul ideal? Ce-ai vrea să rezerve viitorul?

Mi-aș dori un birou stand-up (cică sunt mai eficiente și mai sănătoase) cu vreo 2 monitoare Apple 30' (deși nu cred că ar merge conectate simultan la calculatorul meu) și o tastatură wireless ergonomică (cea Microsoft e cam veche și a obosit). Dar în general sunt mulțumit și să stau pe canapea cu laptopul în brațe, așa că nu mă plâng.

Viitorul sper să ne aducă o stabilizare atât economică cât și tehnică și un plus al calității acestora. Vreau mai puține gadgeturi, dar mai puternice și mai fiabile; mai puține fire, dar și grijă mai mare la impactul asupra sănătății. Visez la tehnologii și surse de energie curate și ceva mai multă grijă la impactul asupra mediului, atât al gadgeturilor cât și resturilor produselor de consum și ambalajelor acestora.